Voće
je važan deo zdrave ishrane. Ono je bogato vitalnim sastojcima koji su
potrebni našem telu da ostane zdravo. Dok voće kao što su narandže,
banane, ananas, lubenica, grožđe, jabuke, obično jede skoro svako od nas
, postoji određeno voće koje nije toliko često u našoj ishranu. Dunja
je voće o se čijoj vrednosti i hranljivosti malo zna i nepravedno je
zapostavljenja. Neke od zdravstvenih prednosti dunje uključuju njenu
sposobnost da pomogne u sprečavanju raka, pomaže u mršavljenju,
poboljšava varenje smanjuju holesterol, jačanje snagu imunog sistema,
ima ulogu kod prevenciju gastrointestinalnih bolesti, smiruje upalu,
povećati zdravlje vaše kože, smanjuju krvni pritisak, sprečava
alergijske reakcije, i stimulišu cirkulaciju u kardiovaskularnom
sistemu.
Dunja se kaže da je simbol ljubavi, sreće i
neprolaznosti. Dunja je u osnovi mirisno voće koje pripada porodici
Rosaceae, koja uključuje i jabuke i kruške. Poreklom je iz toplih
umerenih regiona jugozapadne Azije. Malo drvo se često gaji zbog
ukrasnih kvaliteta kao i zbog svojih atraktivnih svetlo roze cvetova.
Dunja je sezonsko voće i dostupno je od jeseni do zime. Kada se zrelo,
ovo voće je zlatno žute boje i liči na krušku u formi. Površina koja je
slična onoj od breskve i svetlo žute je boje, tvrdog mesa sa više
semenki u centru. Ima opor i kiseo ukus i retko se jede sirovo. Često se
peče ili zamrzava da bise eliminisala kiselost. Dunja se koristi u
tradicionalnoj recepturi na Bliskom istoku i u mediteranskim regijama u
kojoj se dinsta sa jagnjetinom i svinjetinom. Azijska sort dunja , koja
je mekša i sočnija, često se koristi da čuva u formi želea. Poneka se
koriste da obezbedi kiselost u tradicionalnoj piti od jabuka.
Hranljive vrednosti dunje
Dunja
je bogat izvor vitamina C, cink, kalijum, bakar, gvožđe, i dijetetskih
vlakana. Takođe, dunja je bogata i određenim organskim jedinjenjima kao
katehin, epikatehin, limonene i drugih što sve doprinosi opštem
zdravlju.
Zdravstvene prednosti dunje
Prevencija raka – Čini se da je rak jedan od najčeših smrtonosnih
bolesti u novijoj istoriji. Dakle, bilo šta što može da smanji šanse za
razvoj raka obično postaje veoma popularno. Visok nivo antioksidanata,
uključujući i fenolne i phitonutrient jedinjenja, koje se nalaze u plodu
dunje su vrlo efikasni u neutralisanju ili eliminisanje slobodnih
radikala u organizmu. Slobodni radikali su opasni nusproizvodi ćelijskog
metabolizma koji mogu izazvati mutaciju zdravih ćelija . Antioksidans
jedinjenja koja se nalaze u dunji su direktno povezana sa smanjenim
šansama za razvoj različitih vrsta raka.
Pomoć u
Mršavljenju – Jedan od najboljih načina da zadržite svoju težinu i
garanciju za brz metabolizam jeste da se poboljša varenje. Dunja ima
visok sadržaj dijetetskih vlakana, kao i većina voća, koji imaju ulogu
efikasnom funkcionisanju gastrointestinalnog sistema. Imaćete više
energije uz poboljšanje digestivnog zdravlja.
Gastrointestinalna oboljenja – Pored opšteg funkcionisanja digestivnog
trakta koji omogućavaju dijetetska vlakna, ona takođe mogu pomoći i u
sprečavanju poremećaja kao što su gastrointestinalno inflamatorno
oboljenje creva (IBD), razne vrsta raka, ili divertikulitisa. Catechin i
epikatehin koji su sadržani u vlaknima će se vezati sa određene
kancerogene toksina koji se nalaze u debelom crevu i na taj način
zaštiti sluzokožu ovog važnog organa.
Zdravlje kože
– Visok nivo antioksidanata i vitamina koji se nalaze u plodu dunje su
veoma korisni za očuvanje kože. Antioksidansi eliminiš posledice
slobodnih radikala, čime se smanjuje pojavu bora, eliminišu se fleke i
jača odbrana kože od uticaja UV zračenja.
Regulisanje krvnog pritisaka – Kalijum je jedan od
najvažnijih minerala u ljudskom telu, jer je od suštinske važnosti za
održavanje krvnog pritiska i omogućavanje efikasan prenos tečnosti u
ćelije organizma. U pogledu krvnog pritiska, kalijum izaziva krvne
sudove i arterije da se opustite, čime se smanjuje pritisak na
kardiovaskularni sistem. Ovo može smanjiti stvaranje uslova za razvoj
bolesti kao što su koronarne srčane bolesti, srčani napadi, moždani
udari.
Alergijske reakcije – Dunja je dugo bila
hvaljen zbog svoje sposobnosti da kontroliše alergijske reakcije. Kada
se primeni kao melem ili gela na koži, može da se koristi kod atopijskog
dermatitis i drugih sličnih bolesti kože. Visoki nivo vitamina C takođe
pomaže u kontroli upale i poboljšati zdravlje i u kupan izgled kože.
Jačanje imunog sistema – kao što je ranije pomenuto, dunja ima ogromnu
količinu antioksidanata, ali i vitamini, kao što su vitamin C i E,
takođe pojačavaju imuni sistem na razne načine. Na primer, vitamina C
stimuliše imuni sistem da poveća snabdevanje belim krvnim zrncima, koje
su prva linija odbrane od patogena, virusa i bakterije u organizmu.
Za zdravu kosu – Bogati mineralni sadržaj dunje uključuje gvožđe,
bakar, i cink. Ova tri minerala, zajedno sa raznim drugim elementima u
tragovima, su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kada
koncentracija crvenih krvnih zrnaca je visoka, onda se cirkulacija u
telu povećava, što znači da se kiseonik brže transportuje. Ovo uzrokuje
povećani protok krvi u koži i koži glave, što može povećati zdravlje
folikule dlake zdravlje i stimulisati njen rast.
Ne
postoji definitivni dokazi o sporednim efekatima konzumiranja dunje i
sve informacije ukazuju da je dunja odličan dodatak svakoj ishrani.
Međutim, seme dunje sadrže tragove cijanida, tako da konzumiranje više
od nekoliko semenki može da bude problematično. Dodatni naučne studije
su u toku i detaljno istražuje prednosti i mane ovog ukusnog voća.
U
našoj zemlji dunja je popularno voće naročito kod pravljenja slatka i
rakije. Slatkim kockicama u kombinaciji sa orasima i kriškama limuna
niko ne može odolete a rakija je nadaleko poznata po svojoj jedinstvenoj
aromi i ukusu. U nastavku slede tradicionialni recepti slatka i likera
od dunja.
Slatko od dunja
Sastojci:
2 kg očišćenih dunja
1.25 kg šećera
400 ml vode
1 limun
Priprema:
Dunje
oprati a zatim preliti sa oko dva litra vode i pustiti da provri.
Kuvati ih oko 5 minutaa zatim Izvaditi i još vruće oljuštiti ih i iseći
na kockice. U veću šerpu staviti šećer,preliti sa 400 ml vode i mešati
do gustine meda, zatim stavljati kockice i kuvati na jakoj vatri.
Skuvano slatko ( dunja kad je skuvana izgleda prozirna ) pokriti sa
mokrom krpom i ostaviti preko noći da se ohladi. Sutra ohlađeno slatko
sipati u sterilisane tegle i u svkaoj staviti kriške limuna.
Liker od dunja
Sastojci:
1 l rakije
1 kg dunja
350 g šećera
1 štapić cimeta
Priprema:
Dunje
je potrebno obrisati, oljuštiti i staviti u tegle samo ljuske. Ljuske
dunja naliti rakijom, hermetički zatvoriti i ostaviti da stoje u tegli
6–7 nedelja. Nakon toga šećer skuvati sa vodom, dodati cimet i pustiti
da vri 3 minuta. Zatim ohladiti sirup i sipati u teglu sa ljuskama i
rakijom.Izmešati i na kraju procediti kroz gaz. Sipati liker u manje
flaše i konzumirati kao aperitiv.
source : http://cajeviza.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar