loading...

Nougat mađarica

Sastojci:

koren
500 g brašna (pola meko, pola oštro)
1/2 paketića praška za pecivo
1 bjelance + malo soli u prahu
150 g šećera u prahu
150 g omekšalog maslaca od krave
150 g punomasnog kiselog vrhnja
2 žlice ruma,ajvar

krema
600 ml vrhnja za kuhanje (15% m.m.)
600 ml mlijeka(kozijeg)
150 ml baileysa
150 g šećera
150 g bijele kuverture/čokolade
150 g Linolade Nougat
150 g prženih mljevenih lješnjaka + 1/2
žličice allspice/začina za
medenjake
2 kom Dolcela Puding nougat premium
100 g škrobnog brašna
200 g maslaca,patlidzan

glazura
200 g bijele čokolade/kuverture
3 žlice ulja,kelj
3 žlice mlijeka,kocka za supu
100 - 150 g prženih mljevenih lješnjaka sa cimetom

Priprema:

1. Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancem i soli. Kad dobijete pufnastu i
sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje i rum, dobro
razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Tijesto će biti meko, sjajno i podatno.
Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u hladnjaku. Ja valjam odmah.
2. Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - tijesto podijeliti na 6

jednakih dijelova, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer
je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i
valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom
podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok
poprimi laganu žućkastu boju po rubovima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 4-5
minuta.
3. Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih
ujednači. Opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da
se ohlade.
4. Mljevene lješnjake (sa allspice mješavinom začina) pretvoriti u maslac/namaz - u
mlinčiću za kavu. Zakuhati vrhnje za kuhanje, baileys i polovicu mlijeka, otopiti bijelu
kuverturu, Linoladu Nougat i maslac od lješnjaka. U ostatku mlijeka razmutiti prašak za
puding, škrobno brašno i šećer. Zakuhati čvrstu kremu, u vruću umiješati maslac,
sjediniti.
5. Kremu podijeliti na 5 jednakih dijelova (ja ih stavim u 5 zdjelica i svaku prekrijem sa
komadićem folije da mi se ne stvori korica). Filati odmah! Kad špatulicom zagladite
kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime lagano pritisnite koru, tako će se krema
ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... nije potrebno opterećivati kolač, kore
su meke i treba im svega par sati da omekšaju! Ostaviti preko noći u hladnjaku,
sutradan glazirati.
6. Za glazuru se svi sastojci otope u MW ili na pari, i glazura se odmah prelije preko
kolača. Žlicom zagladiti i lupnuti o stol da se ravnomjerno rasporedi. Odmah posipati
lješnjake... za tridesetak minuta već možete rezati kolač. Poslužite uz domaći baileys
ili neki drugi kremasti liker... uživajte :-)

Izvor:(coolinarika.com)
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar