loading...

Lisnate kiflice

Sastojci:

Za tijesto
 
-1,5 dl mlijeka
-1 kom jogurt (180 ml)
-20 g kvasca
-1 kašika šećera
-maalo soli
-1 kom jaje
-3 kašike ulja
-oko 650 g brašna
 
Za premazati tijesto
 
-200 g maslaca ili margarina
 
Za filovati
 
-po želji slatki ili slani nadjev
 
Za premazati kiflice
 
-1 kom žumance

Priprema:

Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.

Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.

Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.

Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.

Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.

Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.

Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.

Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.

Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.

Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.

Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar