loading...

Tuzlanske hurmašice


Sastojci:
Tijesto:

    2 jajeta
    2 šoljice šećera
    200 g maslaca
    brašna po potrebi


Agda:

    9 šoljica šećera
    11 šoljica vode
    1 limun


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.

 Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.

Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.

Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar