loading...

Lipa i njena lekovita svojstva, sirup, oblozi, kupke…

Lipa je listopadno drvo koje raste u mešovitim šumama koje se nalaze i do 1.200 metara nadmorske visine. Ima gustu i široku krošnju, a može porasti i do 25 metara. Lipa može dostići starost i do nekoliko stotina godina. Zahteva u toku rasta zemljište koje je zaklonjeno od vetra i sa dosta vlage. Cvetanje lipe počinje početkom maja i traje do početka jula.

U našim krajevima rastu bela (Tilia tomentosa), sitnolisna (Tilia parvifolia) i velikolisna (Tilia grandifolia) lipa. Bela lipa cveta u junu, ima sitne listove koji su srcastookruglog oblika, vrh im je zašiljen, obodi testerasti, a naličja svetla. Takođe postoji i japanska crna lipa (Tilia japonica) koja je, za razliku od bele, mnogo češća u prirodi. Po izgledu je dosta slična beloj, osim što su listovi crne lipe krupniji i tanji. Cveta početkom juna, tačnije, četrnaest dana pre bele lipe.
Lekovita svojstva Lipe

U listu i cvetu lipe ima dosta vitamina C, pa je zdravo konzumirati tek otvoren i mlad list lipe kao vrstu povrća. Osušene zeleno – žute cvasti lipe koriste se u fitoterapiji, kao i lek protiv infektivnih oboljenja disajnih puteva koji su uglavnom praćeni groznicom. Cvast je čest sastojak i u mešavini čajeva koji se koriste za preznojavanje i ublažavanje kašlja. Dobar je i za umirenje intenzivnog kašlja, jer sadrži sluz koja služi da obloži sluzokožu disajnih organa i na taj način sprečava dodatno nadražavanje tusigene zone.

Ekstrati lipe se koriste kao sastojci fitopreparata koji se koriste za umirenje, smirenje suvog kašlja i kod problema urinarnog trakta. Zbog sadržaja flavonoidnog heterozida lipa snižava krvni pritisak i deluje antiinflamatorno, holeretično, diuretično, dijaforetično i spazmolitično. Blagotvorno deluje na grčeve i lakšeg izlučivanja mokraće iz organizma.

Čaj od lipe blagotvorno deluje na probavu, a savetuje se i ženskim osobama radi lakšeg podnošenja simptoma u slučaju PMS – a.
Recepti
Čaj od lipove kore obnavlja jetru

Litar vode sipajte u lonac i u njega stavite između trideset i četrdeset grama sitno iseckane lipove kore. Čaj kuvajte u otvorenom loncu sve dok se voda u loncu ne smanji na pola.

Ovaj čaj deluje kao koleretik, pa zahvaljujući tome čisti i prirodno obnavlja jetru zato što stvara, luči i pomaže u protoku žuči kroz nju. U prvih nekoliko dana je potrebno popiti oko tri litre ovog čaja, a kasnije je dovoljno piti i po jednu do dve šolje dnevno.
Oblozi i inhalacija

Čaj za obloge se priprema od sto grama cveta lipe koji se kuvaju u litar vode. Ovi oblozi se mogu koristiti kao kozmetički preparati, jer umirujuće deluju na kožu i čine je lepšom, a koriste se i u lečenju kožnih bolesti. Ovaj čaj se može koristiti i za inhaliranje što je korisno kada je koža iritirana od sunca ili vetra. Inhalacija pomaže i kod dubinskog čišćenja kože, jer proširuje pore. Kada se koriste oblozi menjaju se na svakih petnaest minuta.
Ekstrat lipe

Ekstrat lipe se koristi u slučaju nesanice. Nesanica se leči ekstratom lipe u vidu kapi tako što se uzima između trideset i četrdeset kapi pre spavanja.
Kupke

Kupke takođe mogu pomoći kod nesanice, ali i kod mestrualnih bolova kada su u pitanju ženske osobe.

Kupka se može napraviti tako što se trista do petsto grama lipovih cvetova kuva u jedan do dva litara vode, pa se dobijeni čaj sipa u kupku. Ili stavite pravilno osušene cvetove u platnenu vrećicu, dobro je vežite i spustite u kadu. Vrećica se potom prelije vrelom vodom, a temperatura vode se naknadno reguliše za kupanje.








Čaj od lipovog debla za glavobolju

Priprema se tako što se u litar vode petnaest minuta kuva trideset grama lipovog debla. Ovaj čaj se savetuje osobama koji pate od glavobolja, s’ tim što se mora konzumirati konstatno, a ne samo kada do glavobolje dođe.
Čaj od lipovog cveta

U litar vode se kuva dvadeset do četrdeset grama cvetova lipe. Čaj se zaslađuje medom, ukoliko za tim ima potrebe.

Ovaj čaj se koristi u kombinaciji sa čajem od lipovog debla u slučaju astme, kašlja, upale bronhija i grla, i u slučaju gripa. Zbog svojih sluzavih sastojaka blagotvorno deluje i kod uklanjanja katara.

Pomaže kod mršavljenja i pojave celulita, jer uklanja goksin koji je jedan od glavnih uzorka kod pojave celulita. Usporava pojavu bora, uklanja pege koje su nastale sunčanjem i sprečava opadanje kose.

Može se koristiti i kao sredstvo za skidanje maski za lice i šminke.
Sirup od lipe

Ukoliko ne pijete čajeve možete pripremiti sirup od lipe (kao zamena za čaj od lipovih cvetova), jednako je delotvoran. Sirup od lipovog cveta je idealna zamena za čaj, jer se može konzumirati rashlađen što je idealno za vreme letnje žege. A zimi ga možete piti i kao topli napitak.

Sastojci:

    Litar vode
    Šećer (osamsto grama)
    Dve šake rascvetalih svežih cvetova lipe
    Četiti limuna

Kao dodatke sirupu možete dodati (po volji, nije neophodno da bi sirup uspeo) lavandu, narendanu koru narandže (poželjno je da bude neprskana), ružine latice ili đumbir.

Priprema:

Sa cveta lipe uklonite duguljast list i sam cvet (neopran) potopite u vodu zajedno sa nekim, gore navedenim, dodacima, ukoliko ste neke od njih odabrali. Ne savetuje se da se stave svi dodaci, dovoljno je staviti jedan ili dva. Poželjno je da voda u koju ste potopili dodatke i cvetove lipe bude u velikoj posudi sa čvrstim poklopcem. Posudu sa tečnošću unutar nje ostavite da odstoji jedan do dva dana na nekom zaklonjenom mestu. Ukoliko je letnje vreme ne držati da stoji duže od jednog dana.

Nakon što tečnost odstoji treba je procediti kroz gustu gazu i cvetove što ostanu u gazi dobro iscediti. Tečnost koju ste procedili sipajte u lonac, potom dodajte osamsto grama šećera i kuvajte dok ne provri. Nakon što provri smesu kuvajte još tri minuta uz konstatno mešanje.

Nakon tri minuta sklonite lonac sa ringle i napravite sok od četiri limuna. Dobijenu količinu soka procedite u sirup pomoću male i što gušće cetke. Kada procedite limunov sok u sirup, vratite lonac na ringlu i sačekajte da smesa ponovo provri. Čim provri lonac odmah skinite sa ringle, pa potom počnite da sirup sipate u sterilizovane flaše i čvrsto ih zatvorite.

Neotvorene flaše sirupa možete čuvati na sobnoj temperaturi po nekoliko meseci, a čim se neka flaša otvori mora se čuvati u frižideru.

Dodatne informacije

Lipa se bere kada se rascvetaju dve trećine cvetova, jer precvetala lipa nije od neke koristi. Ukoliko se bere u lekovite svrhe poželjno je brati one koje rastu u divljini mimo civilizacije. Cvast lipe se bere po suvom i lepom vremenu i, uglavnom, ga treba brati zajedno sa priperkom.

Da bi se dobilo etarsko ulje lipe lipov cvet mora biti svež, jer u osušenom ovog ulja ima jako malo. Deo pomoću kog lipovo ulje ima miris je seskviterpenski alkohol frenazol. Lipovo seme sadrži mnogo masnog ulja, a od drveta lipe se može proizvoditi aktivan ugalj koji ima veliku adsorptivnu moć.

Cvet lipe je prijatnog i blagog mirisa, a ukus mu je pomalo opor i slatkast. Sadrži etarsko ulje, šećer, sluz, vosak, tanin, manitol, heterozid i tartarat. Kada se cvetovi lipe beru u lekovite svrhe moraju se brati pre nego što promene boju i ostare. Tanin služi za oporost kada se priprema čaj od lipe, a njega najviše ima u priperku.

Najidealnije mesto za sušenje lipovog cveta je tavan, jer se mora sušiti na prozračnom mestu i u hladu. Da li su cvetovi lipe dobro i pravilno osušeni može se primetiti po prijatnom mirisu i nepromenjenoj prirodnoj boji.








Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar