loading...

USKRŠNJA JAJA FARBANA PRIRODNIM BOJAMA – Farbajte jaja na najprirodniji nacin, bez straha, tajna prirode je otkrivena: luk, cvekla, crveni kupus, turmeric

Sastojci
1 manja glavica crvenog kupusa
10-ak glavica crnog luka opne (lukovice)


2 supene kasike turmeric/curcurma
kasika secera i par kapi sirceta

Priprema
PLAVA- Kupus izrezite na krupnije rezance i ubacite u serpicu. Zgnjecite ga tuckom da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirceta, malu kasicicu secera, i sve skupa prokuhajte.
Jaja kuhate posebno!
Kupus i voda zajedno u serpici daju mramorna jaja a ako zelite cistu plavu, odstranite (procijedite vodu) kupus, jaja ubacite u vodu i ostavite preko noci…..!
Sto jaja duze stoje u vodi, boja je tamnija.
Sutradan ih izvadite i premazite krpicom umocenom u ulje, ili komadicem slanine.
CRVENA- Skinite vanjske omotace crnog luka i stavite u serpu s vodom. Kuhajte jaja u lukovici , sklonite s vatre i ostavite ih neko vrijeme u vodi. Izvadite jaja, premazite ih krpicom namocenom u ulje i slozite u korpicu.





ZUTA- Turmerik/curcuma/ istresite u vodu, malo prokuhajte, dodajte secer i ubacite kuhana jaja. Ostavite preko noci da jaja upiju boju a sutradan ih izvadite, premazite i slozite u korpicu.
Kad prodju praznici, ostane puno kuhanih jaja. Cesto se pitamo sta s njima? Oguljena jaja “farbati” i posluziti po receptu na sljedeci nacin .
Kuhana jaja mozete ukrasiti i na ovaj nacin: izabrani motiv izrezite sa salvete i nanesite ga na kuhano jaje koje ste prethodno premazali blago izlupanim bjelancetom. Ostavite da se osusi a potom dodajte ostalim jajima.
Posluživanje
Kako postici sarenolikost jaja u korpici za Uskrs:
ZELENA- ofarbano jaje zutom vodom ubacite u plavu i ostavite da stoji preko noci.
LJUBICASTA- plavo jaje ubacite u lukovicu i kratko prokuhajte!
NARANDJASTA- jaje iz lukovice premjestiti u turmerik i neka stoji preko noci!






www.coolinarika.com


Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar