loading...

Biljka virak lekovita svojstva

Virak je izuzetno lekovita biljka koja mnogima nije poznata iako se koristi od davnina. Ova biljka, koja se još naziva i gospin plašt, posebno je popularna kao lek za ženske probleme, kao i za rane i sve tipove krvarenja. Osim toga, stari je lek za grozničava stanja i stomačne tegobe. Koristi se i za kožna oboljenja, ubode insekata, čireve, negu kože. Korisna je i za sve virusne infekcije. U drevnim vremenima, verovalo se da je virak biljka koja čuva lepotu i mladost, pa je, osim što je nošen kao amajlija, korišten i za lečenje plodnosti i potencije.

Biljka virak lekovita svojstva

Čaj od virka

Čajnu kašičicu virka potopiti u 2,5 dl vode i ostaviti da stoji nekoliko minuta. Procediti i ostaviti da se malo prohladi. Piti 2 šolje dnevno, u malim gutljajima.

Čaj od virka uspešno zaustavlja krvarenje, s toga se posebno preporučuje nakon vađenja zuba ili sličnih intervencija u ustima. Deluje protiv malokrvnosti i slabosti u mišićima i udovima i odličan je lek za slabašan organizam, kako kod odraslih tako i kod dece. Osim toga, virak je lek za nesanicu i šećernu bolest.





Ovaj čaj se preporučuje ženama koje imaju neredovnu ili bolnu menstruaciju, belo pranje, svrab ili upalu. Može se koristiti i za ispiranje genitalija. Čaj takođe sprečava razvoj stafilokoke, bakterije koja je otporna na većinu antibiotika. Trudnice bi već nakon trećeg meseca trudnoće trebale konzumirati ovaj čaj svakodnevno, pošto jača zidove materice i smanjuje rizik od pobačaja. Ipak, nije preporučljiv osobama koje imaju problema sa varenjem ili žuči. Potrebno je poštovati dozu, pošto u suprotnom može da izazove stomačne probleme.

Tinktura od virka

Za pripremu tinkture potrebno je 200 grama virka (otprilike cela biljka) i 1 litar 60-postotnog alkohola. Biljku usitniti i preliti alkoholom. Zatvoriti i držati na toplom mestu oko mesec dana, povremeno promućkati.

Tinktura se koristi kod unutrašnjeg krvarenja, 10-15 kapi, 2 puta na dan, najbolje razređeno u malo čaja ili soka. Za spoljašnju upotrebu služi kao dezinfekciono sredstvo za lečenje rana i nečistoća kože.

Oblozi i kupke od virka

Oblozi od virka korisni su za rane, ubode, opekotine i čireve. Potrebno je svežu biljku dobro oprati, a zatim izgnječiti oklagijom. Nakon toga upotrebiti je kao oblog na kritičnom mestu.

Virak kao dodatak kupki odličan je za nečistoće kože, bubuljice i mitesere. 200 grama osušene ili šaku sveže biljke staviti u kofu sa hladnom vodom i ostaviti preko noći. Dodati ovu mešavinu zagrejanoj vodi za kupanje.

Prašak od virka

Virak je izuzetno koristan kad su rane, posekotine i povrede na koži u pitanju. Najbolje je napraviti prašak i njime posipati ranu. Priprema je veoma jednostavna: osušenu biljku usitniti u mlinu za kafu i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Popularne Femisan A kapi za ženske probleme sadrže biljku Virak. Na osnovu sastojaka tih kapi možete za sebe pripremiti jeftin čaj kao zamena za plaćanje skupih preparata. Ostali sastojci su: Hajdučka trava koja je dobra protiv krvarenja, peršun, neven, valerijana, crveni zdravac i biljka dragoljub.




izvor :http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar