loading...

SLATKI GRIJEH






Sastojci

220 gr tamne cokolade ( najmanje 60 % kakaa )
340 gr maslaca
225 gr secera
125 ml mlijeka
6 jaja
1 vanili secer
malo soli
i jos…
okrugli kalup 26 cm
margarin i brasno za posipanje kalupa
alu folija za vanjsko oblaganje kalupa
veci pleh iz pecnice
prokuhana vrela voda
tuceno slatko vrhnje i jagode za posluzivanje




Priprema

1.
Pecnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Okrugli kalup 26 cm premazite margarinom i pospite brasnom. Sa vanjske strane kalup dobro oblozite alu folijom jer cemo ovu tortu kuhati / peci u vecem plehu od pecnice u koji cemo dodati prokuhanu vrelu vodu. Vrlo je vazno okrugli pleh obloziti folijom kako u njega ne bi usla voda.
2.
Na laganoj vatri mijesati mlijeko, vanili secer, maslac i secer dok se maslac ne otopi, pa dodajte nasjeckanu tamnu cokoladu ( najmanje 60% kakaa ) i stalni mijesajte dok se cokolada ne rastopi.
Kad se cokolada rastopila sklonite sa vatre.
3.
Mikserom tucite jaja dok ne postanu pjenasta i blijedo zute boje, nekih 5 – 6 minuta. Na kraju dodati malo soli.
Polako umijesajte cokoladnu mjesavinu u jaja. Dodajte malo po malo i stalno mijesajte da se jaja ne bi skuhala. Sve dobro umijesajte. Ja sam ovu mjesavinu umijesala mikserom na srednjoj brzini.
Smjesu prebacite u pripremljeni okrugli kalup, vec oblozen alu folijom.
4.
Okrugli kalup stavite u veliki, duboki pleh iz pecnice.
U veliki pleh iz pecnice sipajte prokuhanu vrelu vodu tako da dodje do mrvicu vise od pola visine okruglog kalupa.
Pecite 40 minuta.
Zatim izvaditi pleh iz vode i pustite da se hladi 20 minuta, zatim ga izvrnite na tanjur.
Prebacite u hladnjak na barem 3 sata, najbolje preko noci.
Po zelji posluzite uz tuceno slatko vrhnje i jagode!
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar