Tulumba detaljan recept sa svim cakama i napomenama. Svakako isprobati !

Sastav:

Tijesto:
4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5
komada,
2 čaše vode / 400ml,
pola čaše ulja,
250 g brašna,
prstohvat soli,
2 male kašike šećera,
1 l ulja za przenje
Agda:
1 kg šećera,
3 čaše vode / 600ml,
par kolutica limuna
Priprema:
U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i
pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju
umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom
kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku
lopte.


Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme
posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu.
Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja
sam koristila mikser, i brže je i lakše, tako da
preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!
Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne
dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih vam ja
“trebala” reći, ako nemate špric za tulumbe koristite
neki koji imate za šlag ili…, ali neću. Isprobala sam i tu
varijantu sa špricom za šlag i nije mi se svidjelo
nimalo, jer su tulumbe jako male. Prepržene su i
krckave, zato što nemaju kapacitet da narastu i budu
mesnate i iznutra. Zato preporučujem, ako želite prave
tulumbe, nabavite pravi špric za njih. Ja imam plastični
i, koliko sam vidjela, zahvalniji je od
ostalih(drvenih,limenih) jer se može lijepo oprati.
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu (kod
mene je bila tava). I ovo da naglasim jer je važno – u
hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se
njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka
imaju mjesta za plivanje.Kad ste završili sa
istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu, uključenu na 3, a
kad vidite da se počnu pržiti, i da se same okreću,
smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad
okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu
zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno
potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne
isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u
tepsiju.
Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se
prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači,
isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih
desetak minuta da se hladi. Ako nemate toliko
vremena onda makar 5 minuta, jer se tulumbe moraju
špricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe.
Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna
izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije
baratati s prohlađenim uljem.
Kad napravite novu turu, vratiti šerpu na ringlu,
uključiti između 2 i 3 (jer je ringla još topla od prve ture
tako da nema potrebe za zagrijavanjem) i pržiti do
kraja.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu
zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za
nekih 40 komada tulumbi.


(http://doznajemo.com/)

Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar