Sastojci:
Kora
-8 jaja
-80 g putera
-250 g šećera
-150 g čokolade za kuvanje
-230 g mlevenih oraha
-na vrh noža praška za pecivo
-1 kašika ruma
-1 kašika ulja
Za premazivanje
-5-6 kašika džema od kajsija
Za glazuru
-150 g čokolade za kuvanje
-4.5 kašike ulja
I još
-mleveni orasi za posipanje
-1 veća suva kajsija za ukras/ružicu
Priprema:
Žumanca umutiti sa šećerom. Mikserom, penasto.
Čokoladu i puter otopiti na najnižoj temperaturi na šporetu, ili u mikrotalasnoj na 180 W pet minuta.
Malo prohladjenu, ujednačenu čokoladnu masu uliti u umućena žumanca.
Dodati orahe, prašak za pecivo, rum i ulje.
Belanca umutiti u čvrst sneg pa malo po malo dodati u prethodnu smesu, lagano mešajući (bez miksera).
Smesu izliti u manji okrugli kalup (20 cm) obložen papirom za pečenje.
Peći dugo na nižoj temperaturi – kod mene je pečenje trajalo sat i 15 minuta, a temperaturu sam smanjivala, počela kratko na 200, a završila na 170, otprilike.
U toku pečenja kad je sredina porasla i malo pukla ispod se videlo tečno testo.
Posle 1 h sam izvadila tortu i bockala čačkalicom, pa rešila da je vratim na još 15 minuta, mislim da je još bila malo živa u sredini.
Prohladjenu koru preseći na dve.
Prvu koru staviti na tacnu, premazati sa otprilike 3 kašike razmućenog džema od kajsije, staviti drugu koru, opet premazati džemom. Slika.
Od papira za pečenje iseći prsten širine 5 cm i podmetnuti pod rub torte.
150 g čokolade istopiti na tihoj vatri sa 4.5 kašike ulja, ili u mikrotalasnoj na 180 W pet minuta. Izmešati da masa bude glatka.
Ostaviti da se samo malo ohladi pa preliti preko torte i razliti je levo-desno ili rasporediti širokim nožem.
Na ivice takodje naneti glazuru (ja sam uz pomoć kašičice, dosta je tečno i curi).
Ostaviti da se dobro ohladi.
Ovo je glazura sa Grilijaž torte by Mignonne.
Na rubove naneti mlevene orahe, a sredinu ukrasiti ružicom od jedne veće suve kajsije – suva kajsija se raspori po dužini, secne na dva dela isto po dužini, malo rastanji oklagijom, pa uvije kao ružica.
Ideja za ružicu sa Verine starinske torte od oraha.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar