Sastojci
Za korice:
100 gr masti
100 gr šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
300 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za nadev:
2,5 dl mleka
3 kašike šećera
2 žumanca
2 kašike praška za puding od vanile (ili gustina)
1 kašičica vanilin-šećera
100 gr mlevenog maka
Za glazuru:
150 gr bele čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Prvo pripremamo kore:
Umutiti mast, šećer, jaje i kašiku pavlake, pa postepeno dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Umesiti meko testo, podeliti ga na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider da odmore, na pola sata.
Priprema nadeva:
U činijici žicom izmešati žumanca, šećer, vanil-šećer i dve kašike gustina sa malo mleka (ja više volim da koristim prašak za vanilin-puding umesto gustina). Ostatak mleka staviti u šerpicu pa na vatru, kada krene da vri, izmaći sa vatre, umešati smesu iz činijice uz stalno mešanje žicom ili mikserom i vratiti na tihu vatru, dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i u vruće umešati mleveni mak.
Kolač se peče u manjem plehu (dimenzija 30×20).
Izrezati dva lista pek-papira u veličini pleha, pa na svakom papiru oklagijom razviti koru. Izbockati korice viljuškom dok su na papiru.
Staviti jednu koru, zajedno sa pek-papirom, u pleh, preko nje izliti skuvani nadev pa prekriti drugom razvučenom korom (najlakše je preneti direktno sa papirom, prisloniti na nadev i odlepiti papir).
Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i preko kolača izliti glazuru od bele čokolade, tako što se čokolada otopi sa uljem na pari i tako topla izlije preko kolača.
Posluživanje
Ostaviti kolač na hladnom mestu da prenoći i sutradan seći tankim nožem na štanglice.
Umesto glazure, može se posuti šećerom u prahu, ali ja volim kombinaciju maka i bele čokolade i mislim da je u ovom kolaču ona mnogo bolji izbor od crne :)
Izvor:
www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar