loading...

Bele mak štangle

Sastojci

Za korice:

100 gr masti

100 gr šećera

1 jaje

1 kašika kisele pavlake

300 gr brašna

1 kašičica praška za pecivo

Za nadev:

2,5 dl mleka

3 kašike šećera

2 žumanca

2 kašike praška za puding od vanile (ili gustina)

1 kašičica vanilin-šećera

100 gr mlevenog maka

Za glazuru:

150 gr bele čokolade

4 kašike ulja

Priprema

Prvo pripremamo kore:

Umutiti mast, šećer, jaje i kašiku pavlake, pa postepeno dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Umesiti meko testo, podeliti ga na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider da odmore, na pola sata.

Priprema nadeva:

U činijici žicom izmešati žumanca, šećer, vanil-šećer i dve kašike gustina sa malo mleka (ja više volim da koristim prašak za vanilin-puding umesto gustina). Ostatak mleka staviti u šerpicu pa na vatru, kada krene da vri, izmaći sa vatre, umešati smesu iz činijice uz stalno mešanje žicom ili mikserom i vratiti na tihu vatru, dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i u vruće umešati mleveni mak.

Kolač se peče u manjem plehu (dimenzija 30×20).

Izrezati dva lista pek-papira u veličini pleha, pa na svakom papiru oklagijom razviti koru. Izbockati korice viljuškom dok su na papiru.
Staviti jednu koru, zajedno sa pek-papirom, u pleh, preko nje izliti skuvani nadev pa prekriti drugom razvučenom korom (najlakše je preneti direktno sa papirom, prisloniti na nadev i odlepiti papir).

Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i preko kolača izliti glazuru od bele čokolade, tako što se čokolada otopi sa uljem na pari i tako topla izlije preko kolača.

Posluživanje

Ostaviti kolač na hladnom mestu da prenoći i sutradan seći tankim nožem na štanglice.

Umesto glazure, može se posuti šećerom u prahu, ali ja volim kombinaciju maka i bele čokolade i mislim da je u ovom kolaču ona mnogo bolji izbor od crne :)

Izvor:

www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar