loading...

Ukusne hrskave piroške. Testo za 15 minuta!


Recept namenjen domaćicama koje vole da prave piroške, ali ne žele dugo vremena da se „zamaraju“ oko testa. Testo ispadne mekano, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i ne raspada se.


Ovo testo može da se koristi za bilo koju vrsta piroška, za pice i kiflice.

Sastojci:

- 4 šolje (od 2 dcl) brašna (ponekad i malo više, zavisi od tipa brasna)
- 2 kašike šećera
- 1/5 kašičice soli
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 500 ml mleka (može da se zagreje, a i ne mora, probala sam i ovako i onako – rezultat je isti)
- kesica suvog kvasca 11 gr.


Priprema:

Sve sastojke pomešati do homogene smese. Staviti dobijenu smesu u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2 sata. To je to!

Savet jedne iskusne domačice: kesu sa testom možete umesto frižidera staviti u amper ili neki veći sud sa hladnom vodom. Kad testo ispliva za 15 minuta (zove se plovak), spremno je za upotrebu. Efekat je isti! Samo sto ne morate čekati 2 sata.

Posle dva sata izvadite testo iz frižidera (ako ste ga tamo držali), lagano uvaljajte u brašno i pravite piroške sa bilo kojim filom.

Piroške možete peći na ringli na vrelom ulju, a mozete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji.

Prijatno!
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar