Šta je to hašimoto?
Štitna
žlezda (Glandula thyreoidea) je vrsta endokrine žlezde, i ona je
zapravo regulator metabolizma. Kada dođe do nekog problema kod štitne
žlezde – stvaraju se problemi u metabolzimu i često dolazi do promena u
telesnoj težini. Hašimoto je bolest štitne žlezde koja izaziva povećanje
telesne težine. Dobila je ime po Hakaru Hashimoto-u koji ju je prvi
opisao još davne 1912. godine. Zapravo, hašimoto je hronična upala
štitne žlezde iz grupe autoimunih bolesti.
Simptomi hašimoto sindroma
Nešto
što najviše izaziva nastanak hašimota je stres, i tu se slažu i
tradicionalna i alternativna medicina. Dva najčešća problema se
javljaju, a to su – hipotireoza, odnosno kada nema dovoljno hormona u
štitnim žlezdama, ali i hipertireoza, tj. kada ih ima više nego što je
to potrebno. Bolest hašimoto sindroma se veoma sporo razvija i teško ga
je otkriti. Glavni simptomi su bezvoljnost, porast telesne težine,
hroničan umor, malo dublji glas, nešto usporeniji rad srca, neredovno
pražnjenje i zatvor, povišen holesterol, bolovi i slabosti mišića kao i
česte glavobolje. Hašimoto sindrom zna da izazove i tegobe na psihičkom
planu – zato je često loše pamćenje ljudima koji boluju od istog,
dešavaju se napadi panike, javlja se depresija, anksioznost,a postoje
slučajevi i psihoze.
Regulisanje rada štitne žlezde pomoću ishrane
Dok
god nisu otkriveni neki problemi sa štitnom žlezdom – postoji sloboda u
ishrani. Međutim, ako se otkrilo da štitna žleda ima neki problem,
odnosno hipertireozu ili hipotireozu, onda se moramo pridržavati posebne
ishrane, ako želimo da dovedemo u red problem koji se javio.
Hipertireoza
(ubrzan rad): osobe koje imaju ovaj problem – gube na težini i mišićnoj
masi. Zbog gubitka na kilaži – hrana mora da bude bogata kalorijama,
ali se mora paziti da ona bude i uravnotežena.
Mleko,
jogurt i sir: jogurt je preporučen da se konzumira svakodnevno, u bilo
koje doba dana. Navedene namirnice mogu da se kombinuju sa muslijem ili
kornfleksom. A od njih može da se napravi i šejk pomoću blendera. Sir
ubacuje u salate, namaze i prelive.
Meso, riba i jaja:
skuvajte jaja, iseckajte i ubacujte ih u salate i razne namaze. Unos
mesa i ribe mora da bude u normalnim količinama, jer se preterivati ni u
čemu ne sme. Povrće se uz sve ovo može ubaciti, tj. ono je i
preporučeno.
Masti i ulja: možete da jedete i dodajete jelima maslac, maslinovo ulje, majonez i pavlaku.
Suvo voće: ishrana mora da bude bogata i suvim voćem. Konzumirajte ga što ćešće.
Med,
hleb i šećer: možete da jedete i šećer, ali je bolji med. Med se može
ubaciti u voćni šejk koji je gore naveden. Što se hleba tiče njega
jedite od žitarica jer je taj zdraviji.
Hipotireoza: u
ovom slučaju štitna žlezda radi usporeno. Umor, iscrpljenost i pospanost
su među glavnim simptomima. A onda sledi ono najgore – uvećana telesna
težina, pa čak i gojaznost. U slučaju ovog oboljenja dotična osoba mora
da vodi striktnu dijetu i da se pridžrava svega onoga što je prepisano.
Namirnice
bez previše masti, bogate vlaknima: ono što je ovde preporučeno je
piletina, govedina i ćuretina. Konzumirajte belu i plavu ribu, tj.
oslić, skušu, tunjevinu. Dobro kod plave ribe je Omega 3 masna kiselina,
a ova kiselina reguliše hormon leptin, a leptin reguliše telesnu
težinu. A uz sve to ova vrsta ribe je i polumasna. Navedene namirnice
kozumirajte u manjim količinama i samo nekoliko puta u toku nedelje.
Jaja su isto preporučena i mogu da se jedu. Obrano mleko, sir i jogurt
takođe spadaju u kvalitetnu ishranu. Ali sa malim procentom mlečne
masti. Šećer zamenite medom.
Uz ove namirnice jedite
što više voća i povrća, ali se trudite da ih jedee sirove. Umeren unos
žitarica je isto preporučen, kao i krompir, pirinač i pasulj. Voda,
čajevi, sok od limuna isto spadaju u ono što pozitivno utiče kod ovog
neugodnog oboljenja. U svakom slučaju, kod bilo kod oboljenja – trudite
se da imati bar nekakvu fizičku aktivnost, kao i da imate 4-5 obroka u
toku dana. Sve to treba da je u umerenim količinama jer se nigde i
nikako ne sme preterivati.
Kako lečiti hašimoto?
Detoksikacija
organizma: je neophodna kako bi naš organizam izbacio svaku negativnu
stvar iz sebe. Tek kada se organizam očisti može se početi sa jačanjem
imunog sistema.
Prirodni ceđeni sokovi: oni direktno ulaze u naš krvotok i pospešuju bolji rad našeg organizma.
Tinktura
od oraha: 10 zelenih oraha ubacite u staklenu teglu i njih preliti sa
50 – procentnim alkoholom. To treba da odstoji 2 dana. Tada se cedi i
tome se dodaje sok od jednog limuna.
Lečenje mešavinom
čajeva: Kada se spoji nekoliko lekovitih bilja, dobije se idealan čaj za
lečenje hašimoto sindroma. Ono što je potrebno: 3 gr kantariona, 3 gr
lista žalfije, 3 gr trave pelina i 5 gr bobice smreke. Ovo sve izmešati a
mešavinu preliti sa 1l vode i ostaviti da odstoji tokom noći. U ovu
smesu ujutro ubaciti kašiku meda, tada staviti na ringlu i treba da vri
oko 5 minuta. Sledi ceđenje i konzumiranje: ujutro jedna šolja, a uveče
druga.
Još nekoliko korisnih saveta za lečenje hašimota
Na
predeo grla možete da stavljate obloge od belog luka i ricinusovog
ulja. Jedan veoma lak koktel možete sebi da pripremite i pijete svakog
jutra – litra vode, dva ceđena limuna i 1 kašika nerafinisane soli.
Cilj
svakog od ovih malih recepata je da zapravo ojača Vaš imuni sistem.
Hašimoto sindrom je veoma neprijatno oboljenje, koje se čak i teško
identifikuje. Često se otkrije prilikom nekog sasvim drugog pregleda kod
lekara. Uz sve savete koje smo naveli, probajte što više da budete i na
svežem vazduhu, a preporučeno je i da putujete u delove sa još čistijim
vazduhom, kao što su to na primer razne planine. U Srbiji ima nekoliko
poznatih mesta gde možete da odete, tako da je izbor na Vama samo treba
da se uputite i da krenete sa lečenjem ovog neugodnog oboljenja. Ovo
oboljenje i te kako može da utiče na Vaš izgled, i budite ubeđeni – ako
uspete da vratite Vašu idealnu težinu i izgled, biće Vam sve mnogo lakše
u životu.
izvor : http://cajeviza.com/
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar