loading...

Vesela makovnjača

Za obožavatelje maka ovaj kolač bit će pravo veselje, a ugodno će iznenaditi i vaše najdraže za vrijeme hladnih dana.


Sastojci
•    Za tijesto:
•     400 g Glatkog brašna Podravka By Podravka
•     1 Instant suhi kvasac Dolcela By Podravka
•     80 g šećera
•     80 g maslaca
•     130 ml mlijeka
•      malo soli
•     1 jaje
•     1 Limun šećer Dolcela By Podravka

Za nadjev:
•     200 g Maka Dolcela By Podravka
•     150 g šećera
•     1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
•     150 ml mlijeka
•     1 bjelanjak
•     1 žumanjak za premazivanje


Priprema


    1    Brašno pomiješajte s malo soli i instant kvascem.
    2    Jaje, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte i zajedno s otopljenim maslacem dodajte brašnu. Dodajući toplo mlijeko izradite glatko tijesto. Miješajte dok se ne počne odvajati od stjenki posude.
    3    Tijesto je "teže" te i dizanje traje duže (oko 2 sata).
    4   Za to vrijeme pripremite nadjev tako da mak sameljete i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i prelijete kipućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se ohladi.
    5   Prije nanošenja na tijesto umiješajte snijeg od bjelanjka.
    6    Dignuto tijesto tanko razvaljajte (0,5 cm) i premažite filom. Savijte savijaču i stavite u tepsiju (ili kalup 35 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavite da se pokriveno diže oko 20 minuta.
    7    Tijesto premažite žumanjkom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. Na pola pečenja kolač prekrijte papirom za pečenje da ne dobije jako tamnu boju.

Posluživanje
Kolač ostavite da se ohladi, zatim pospite šećerom, narežite i poslužite.

Savjet

Pečeni kolač možete odmah premazati rastopljenim maslacem da korica omekša.


izvor: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar