Sastojci:
Kora:
-6 jaja
-6kašika šećera
-6 kašika mlevenih oraha
-3 kašike brašna
Fil:
-6 žumanaca
-13 kašika šećera
-6 kašika brašna
-1/2l mleka
-150 gr čokolade za kuvanje
-125 gr margarina
-125 gr maslaca
Šlag:
-2 kesice šlaga
-malo mineralne vode
Priprema:
Kora:
Razbiti 6 jaja, i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca dobro umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer i još malo mutiti mikserom.
Dodati žumanca, orahe i brašno, i polako i nežno sve izmešati varjačom.
Staviti da se ispeče u kalupu za tortu (na dno staviti peki papir).
Kora je brzo ispečena, za desetak min na 180 stepeni.
Fil:
6 žumanca dobro izmešati sa šećerom i dodati brašno i 1 dl mleka.
Za to vreme staviti da provri ostatak od 4 dl mleka. Kad mleko provri, sipati smesu od žumanaca i mešajući sačekati da provri.
Kuvati par minuta, da se fil lepo zgusne.
U vruć skuvan fil odmah ubaciti omekšalu čokoladu (u mikrotalasnoj, ili običnoj rerni), pa dobro promešati.
Ostaviti fil da se ohladi.
U toku hlađenja, povremeno promešati, da se ne stvori korica, i da kasnije u filu ne bude grudvica.
Kad bude mlak (ne potpuno ohlađen), fil se izmeša sa penasto umućenim margarinom i maslacem.
Koru preseći na dva dela, pa je nafilovati.
Jednu polovinu fila staviti između kora, a drugu na gornju koru. Osaviti u frižider da se fil lepo stegne, pa tortu ukrasiti šlagom.
6 belanaca koja ostanu od kuvanja fila, upotrebim za neki drugi kolač, ili jednostavno stavim u zamrzivač, za neku drugu priliku.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar