loading...

Krem torta

Sastojci:

Kora:
  
-6 kom bjelanaca  
-100 gr šećera  
-60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka  
-4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna  
-2 kašike tamnog kakaoa  
-2 čajne kašičice praška za pecivo  
-40 ml ulja
 
Za natopiti kore:
  
-1.5-2 dl mlijeka  
-po želji čokoladnog likera  
-10 gr vanilin šećera
 
Krem:
  
-8 dl punomasnog mlijeka  
-120 gr gustina  
-6 kom žumanaca  
-70 gr šećera  
-125 gr maslaca  
-50 gr bijele čokolade  
-100 gr bijelog eurokrema  
-50 gr noisette čokolade  
-100 gr tamnog eurokrema  
-300 ml vrhnja za šlag  
-10 gr mljevene želatine

Priprema:

Krem:

Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica.

Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije.

Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje.

Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom.

Ostaviti na hlađenje.

Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan.

Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.

Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna,  dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji).

Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu).

Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi.

Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.

Nastavak krema:

U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati.

Podjeliti krem na 2 dijela.

U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo

Želatinu preliti sa 4 kašike  hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.

Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks).

U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.

U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar