Potrebni sastojci:
4 jaja
200 g. šećera
80 g. margarina
100 g. brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
1 dl. mleka
150 g. mljevenih oraha/lješnika.
Preliv:
1 dl. vode
150 g. šećera
1 dl. ruma (ili jedna ampula arome,npr.Dr.Oetker)
Glazura:
100 g. čokolade za kuhanje (ili mliječne čok.za kuhanje)
1 kašika ulja.
Priprema:
Rernu zagrijte na 200C.
Pleh vel(20x30cm)obložite papirom za pečenje i podmažite sa malo ulja.
Jaja odvojite bijel.od žumanaca.
Bijelanca dobro umutite u čvrst snjeg.
Žumanca umutite sa šecerom i omekšalim margarinom (sobne temperature),kada dobro umutite dodajte brašno,p.za pecivo,kakao,mlijeko,mljev.ljesnike, i na kraju snjeg umućen od bijelanaca.
Sve dobro promiješajte,sipajte ravnomerno u pleh i pecite oko 25-30 min.
Za preliv prokuvajte vodu i šećer,na krju dodajte rum,i jos toplo preijte preko vrućeg kolača.Sve dobro ohladite.
Čokoladu otopite na pari,dodajte ulje i sve prelijte po kolaču.Kolač stavite na pola sata u frizider da se čokolada stegne i sjeći na kocke.
izvor : http://domaci-recepti.blogspot.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar