loading...

NUTMA – PATIŠPANJA

Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte! 🙂

Sastojci:

10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
10 kašika šećera
10 kašika brašna

Agda:

1,3 l vode
800 grama šećera
1 vanilija šećer




Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju. Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna. Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji. Dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h.

Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je. Staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre. Dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti HLADNO-HLADNO. Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.




www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar