loading...

PEČENE UKISELJENE PAPRIKE ZA ZIMNICU

Paprika obiluje vitaminom C koji se ne gubi zamrzavanjem ni kiseljenjem. Pravo je vrijeme da napravite zimnicu i u nadolazećoj toploj zimi uživate u domaćim paprikama :))


Sastojci
Za 3 kg paprika :
3 kg crvenih ( rog ) paprika
- običnog ulja
6 dl vode
2 dl alkoholnog octa ( Badel 9 % )
1 puna žlica soli
1 puna žlica šećera
3 žlice crnog papra u zrnu



Priprema
Verzija 1 : Pečene paprike :
1.
Paprike dobro oprati i posušiti čistom kuhinjskom krpom. Slagati u nauljen lim, malo ih poprskati uljem i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta sa svake strane.
2.
U međuvremenu staklenke i poklopce isprati pod hladnom vodom, staviti u ležeći položaj u veliku teču, napuniti teču do 2/3 vodom i stavit da se staklenke steriliziraju u vodenoj kupelji oko 30 minuta na laganoj vatri. Izvaditi iz vodene kupelji.
3.
Pečene paprike izvaditi iz pećnice i staviti da se ohlade nekih 15 minuta kako biste im lakše uklonili kožicu.
4.
Svaku papriku prepoloviti, očistiti od kožice i sjemenki te slagati u sterilizirane staklenke.
5.
Pripremiti smjesu od vode, octa, šećera, soli i papra. Dobro promiješati dok se šećer ne otopi. Ne kuhati ovu smjesu niti je zagrijavati na bilo koji način.
6.
Pripremljenu smjesu izliti po paprikama u staklenci 2 cm ispod ruba. Odmah zatvoriti poklopcima.
7.
Teču napuniti vodom do 1/2, u nju poslagati napunjene staklenke i tako kuhati u vodenoj kupelji 5 minuta. Izvaditi i pustiti da se hlade. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu do 1 godine.
Verzija 2 : Nepečene paprike :
1.
Svježe paprike očistiti od špica i narezati na veće komade.
2.
Staklenke sterilizirati u vodenoj kupelji na prethodno opisani način.
3.
U vruće staklenke slagati sirove narezane paprike i preko njih izliti pripremljenu smjesu octa, vode, soli, šećera i papra ( 2 cm od ruba poklopca ). Zatvoriti staklenke.
4.
Staviti da se kuhaju u vodenoj kupelji na laganoj vatri 5 minuta. Ohladiti i spremiti. Ovako pripremljene traju do 1 godine. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Posluživanje
na isti način mogu se kiseliti i zelene paprike ( babure ).

Izvor: coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar