loading...

Mrak baklava

Sastojci:

        12 listova kora za baklavu
        200 g mljevenih oraha
        100 g mljevene plazme ili nekog drugog keksa
        100 g rendane čokolade
        3 kašike šećera
        4 kašike griza
        100 ml ulja
        malo vode
        i još:100 ml ulja
        50 g putera
        sirup:600 g šećera
        1 vanilin šećer
        700 ml vode


Priprema:

Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi. Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom. Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja, preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.Kada se ohladi, poslužiti!

Izvor: namirnice.ba
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar