loading...

Torta sa turskim keksom

Veoma jednostavna, a tako kremasta i fina. Jela sam je kod prijateljice, pokupila recept i pravila za Novu godinu

Sastojci

     4 Pudinga vanilija Dolcela By Podravka
     10 žlica šećera
     2 Limun šećera Dolcela By Podravka
     1500 ml mlijeka
     320 g margarina
     100 g šećera u prahu
     500 ml Šlaga 5+ Dolcela By Podravka
     600 g turskog keksa (ili Petit beurre keksa)


Priprema

Vrijeme pripreme:
    40 min
Težina:
    Jednostavno

    1 Pomiješajte prašak za puding sa 10 žlica šećera i Limun šećerima.
    2Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 žlica i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
    3Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
    4Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
    5 Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
    6Šlag 5+ izmiksajte dok ne postane čvrst.
    7 U lim za pečenje veličine 35X25 cm složite red keksa, red kreme s pudingom, red šlaga. Postupak ponavljajte 6 puta i završite šlagom.

Posluživanje
Dobro ohladite, ukrasite po želji i poslužite.
Savjet
Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.
Napomena
U dogovoru sa uredništvom, dopisujem ovde originalni recept ove torte.

SASTOJCI:
600 g turskog keksa (2 pakovanja)
400 g belog šlag krema
200 g prah šećera
250 g margarina
1 l mleka
3 pudinga od karamele (ili vanile)
400 ml kisele vode
9 kaš. šećera

PRIPREMA:
Na klasičan način skuvajte puding u mleku sa 9 kaš. šećera, ostavite da se ohladi povremeno mešajući kako se ne bi stvorila korica, pa u ohladjen puding umešajte prethodno umućen margarin sa prah šećerom.
Šlag kremu umutite sa kiselom vodom posebno.
Na poslužavnik naredjajte red keksa (4x5 kom), premažite pudingom pa šlagom i tako nastavite 6 puta. I zadnji sloj keksa se premazuje pudingom i šlagom. Tortu dodatno ukrasite šlagom po vašem ukusu.

I jedna važna napomena:
KEKS NIJE POTREBNO KVASITI!

Tortu napravite dan ranije i ostavite da se keks navlaži od kreme pa je poslužite.
Iako je veoma kremasta, nevjerojatno je stabilna i izuzetno dobro se reže.

Jučer sam probala i drugu verziju ove torte gdje ide 4 pudinga na 1,5 l mleka, kad se ohladi doda se umućeni margarin sa šećerom u prahu i još 150 g krupno mlevenih lješnjaka. Sve ostalo je isto. Također je izvanredna, pa što više volite.

Izvor: coolinarika.com


Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar