Jeftino i ukusno jelo,koje se može upotrijebiti kao prilog,ili zajedno s povrćem kao glavno jelo....Može se i puniti s ostacima pečenoga mesa ili šunke....
Sastojci
1 kg
krumpira
10 dag
masnije slanine
1 v.ž
ulja
1
svežanj vlasca
1(30 dag)konzerva
kukuruza
10 dag
glatkoga brašna
1
jaje
sol,papar,muškatni oraščić
3 v.ž
maslaca
Priprema
Krumpire oprati,staviti u lonac,preliti ih vodom da su svi prekriveni i kuhati 30 minuta.U međuvremenu narezati slaninu na kockice,te ju popržiti na ulju da postane staklasta.Vlasac oprati i osušiti te sitno narezati(ja sam koristila suhi).Kukuruz dobro ocijediti.
Krumpir dobro ocijeditite te ga ogulite.Još vruće krumpire protisnuti i dobro zgniječiti.Ostaviti ih da se ohlade.U krumpire dodati2/3 brašna i jaje te zamijesiti glatko tijesto.Posoliti,popapriti te začiniti s muškatnim oraščićem.Ako je tijesto jako rijetko,dodati više brašna.
U tijesto od krumpira umijesiti slaninu,vlasac i kukuruz.Od tijesta napraviti veći valjak koji zatim narezati na kolutiće veličine oko 1,5 cm.Rukama oblikovati pravilne pogačice.
U tavi zagrijati maslac te popeći pogačice od krumpira s obje strane oko 8 minuta,dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
Pržene pogačice mogu se i zamrznuti,najbolje u plastičnim posudama ili vrečici.Poslije se samo prepeku u pećnici.
Posluživanje
Uz pogačice možete poslužiti kiselo vrhnje,špinat,cvjetaču ili brokulu.Ili kao prilog mesu.Umjesto slanine u pogačice se može staviti šunka ili ostaci pečenog mesa.Pogačice mogu biti i vegetarijansko jelo ako se izostavi slanina te se u tijesto doda naribana mrkva ili tikvica.Tikvicu treba dobro iscijediti da tijesto ne bude vodenasto.Po želji se također može dodati sitno narezano začinsko bilje.
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar