Sastav:
• 75 g brašna
• 75 g gustina
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli
Priprema:
1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno sipajte šećer miješajući mikserom.
2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.
3. Brašno i gustin sipajte u smjesu miješajući lagano drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav vazduh. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.
4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.
5. Lagano istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove kalupa. Vazduh mora ostati u smjesi.
6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 ?C. Pecite oko 40 minuta.
7. NE SMIJETE OTVARATI pećnicu prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mekan i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suva.
8. Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar