Sastojci
1,100 g glatkog brasna
650ml mlakog mljeka
200ml ulja
1 vrecica suhog kvasca
1 mala kasicica secera
1 mala kasicica soli
200g istopljenog putera/maslaca
za premazivanje : jaje , susam,curokot
za filovanje: sir ili slatka varijanta: marmelada ,nutella itd...
Priprema
1.
Prvo odvojiti malo toplog mljeka i staviti kvasac da nadodje , zatim zamjesiti fino tjesto sa ostalim sastojcima (brasno,mljeko, ulje ,secer ,so ), ostaviti tjesto da se podupla .
Zatim od tjesta napravit tri jufke , razvuc oklagijom precnik 50cm i svaku jufku premazat rastopljenim puterom i staviti jednu na drugu.
2.
Preklopiti jufke zajedno sa obje strane , i rezati na lente (4-5cm).
Svaku lentu razvlaciti oklagijom po duzini i sirini i sjeci na dva djela ( kocke) , zatim filovati kocke i zatvarati kao pismo , okrenut jastucice i redati u pleh .
3.
Premazati jastucice zumancetom i posuti susamom i curokotom.
Peci u zagrejanoj rerni na 200°
da dobiju finu smedje-zlatkastu boju .
( pecenje zavisi od vase rerne )
Posluživanje
Sluziti uz fine sireve ,salate , jogurt , mljeko ...
Prijatno !
preuzeto sa : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar