Sastojci
Za kore
450 gr secera
270 gr brasna
90 gr kakako u prahu
2,5 cajne kasikice sode bikarbone
2,5 cajne kasikice praska za pecivo
2,5 cajne kasikice gustina
prsohvat soli
3 jaja
150 ml ulja
210 ml jogutra
180 ml vruce kafe
1 kasika vanilinog extrakta
Za cokoladni preljev
100 gr tamne cokolade
250 ml vrhnja za slag
Za kremu
400 gr krem sira hladnog
200 gr maslaca sobne temperature
90 gr secera u prahu
350 gr nutelle
100 gr nougata ili cokolade sa nougatom
Za dekoraciju
tamna cokolada
Priprema
1.
Pripremimo 3 kalupa od 20 cm tako sto ih premazemo maslacem i stavimo papir za pecenje. Rernu zagrijemo na 175 stepeni.
2.
Pomjesamo sve suhe sastojke za koru u veliku zdjelu. Dodamo jaja, jogurt, ulje, vaniliju i na kraju kafu. Mjesamo sve zajedno mikserom neke dvije minute. Raspodjelimo smjesu u kalupe i pecemo dok cackalica ne bude suha. Izmedju 30-35 minuta. Ostavimo da se kore ohlade.
3.
Nakon sto su se kore ohladile napravimo cokoladni preljev. Na pari istopimo cokoladu. Kad se cokolada istopila dodamo vrhnje za slag i mjesamo dok se ne izjednaci. Ostavimo da se hladi dok umutimo kremu.
4.
Za kremu umutimo maslac kremasto. Oko dvije minute. Dodamo sir, nutellu, nougat i secer te mutimo da se sve izjednaci. Ako je krema vodena ostaviti malo u frizider da se stegne.
NAPOMENA: ako koristite cokoladu sa nougatom onda istopiti cokoladu i ostaviti da se ohladi.
5.
Tortu slazemo tako sto na rub kore spricem za slag napravimo ogradicu (ili rub) od kreme. Onda u sredinu stavimo par kasika cokoladnog preljeva, preko toga stavimo kremu i slazemo sljedecu koru. Na zadnjoj kori ne pravimo rub od kreme, vec nanesemo malo kreme preko cijele kore. Ostavimo malo kreme za ruze na torti.Pospemo tortu cokoladnim preljevom i ostavimo u frizider da se preljev stegne. Nakon toga napravimo ruze na torti i naerendamo tamne cokolade preko cijele torte.
6.
Ostavimo da se hladi u frizider. Najbolje preko noci.
preuzeto sa : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar