loading...

Socna cokoladna torta s okusom nougata. Fantasticna je, iskreno preporucujem.


Sastojci

    Za kore
    450 gr secera
    270 gr brasna
    90 gr kakako u prahu
    2,5 cajne kasikice sode bikarbone
    2,5 cajne kasikice praska za pecivo
    2,5 cajne kasikice gustina
    prsohvat soli
    3 jaja
    150 ml ulja
    210 ml jogutra
    180 ml vruce kafe
    1 kasika vanilinog extrakta

    Za cokoladni preljev
    100 gr tamne cokolade
    250 ml vrhnja za slag

    Za kremu
    400 gr krem sira hladnog
    200 gr maslaca sobne temperature
    90 gr secera u prahu
    350 gr nutelle
    100 gr nougata ili cokolade sa nougatom

    Za dekoraciju
    tamna cokolada






Priprema

    1.

    Pripremimo 3 kalupa od 20 cm tako sto ih premazemo maslacem i stavimo papir za pecenje. Rernu zagrijemo na 175 stepeni.
    2.

    Pomjesamo sve suhe sastojke za koru u veliku zdjelu. Dodamo jaja, jogurt, ulje, vaniliju i na kraju kafu. Mjesamo sve zajedno mikserom neke dvije minute. Raspodjelimo smjesu u kalupe i pecemo dok cackalica ne bude suha. Izmedju 30-35 minuta. Ostavimo da se kore ohlade.
    3.

    Nakon sto su se kore ohladile napravimo cokoladni preljev. Na pari istopimo cokoladu. Kad se cokolada istopila dodamo vrhnje za slag i mjesamo dok se ne izjednaci. Ostavimo da se hladi dok umutimo kremu.
    4.

    Za kremu umutimo maslac kremasto. Oko dvije minute. Dodamo sir, nutellu, nougat i secer te mutimo da se sve izjednaci. Ako je krema vodena ostaviti malo u frizider da se stegne.

    NAPOMENA: ako koristite cokoladu sa nougatom onda istopiti cokoladu i ostaviti da se ohladi.
    5.

    Tortu slazemo tako sto na rub kore spricem za slag napravimo ogradicu (ili rub) od kreme. Onda u sredinu stavimo par kasika cokoladnog preljeva, preko toga stavimo kremu i slazemo sljedecu koru. Na zadnjoj kori ne pravimo rub od kreme, vec nanesemo malo kreme preko cijele kore. Ostavimo malo kreme za ruze na torti.Pospemo tortu cokoladnim preljevom i ostavimo u frizider da se preljev stegne. Nakon toga napravimo ruze na torti i naerendamo tamne cokolade preko cijele torte.
    6.

    Ostavimo da se hladi u frizider. Najbolje preko noci.





preuzeto sa : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar