loading...
“JAPANKA” – Ova dekorativna torta je dugo čekala da bude napravljena. Ostavila sam sve kao što je u originalu, bez “modernih” dodataka
Sastojci za kore ( mera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
Za dve kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
Preliv za kore:
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
Beli fil:
750 ml mleka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
Braon fil:
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mleka
125 gr putera
250 gr mlevenih oraha
Priprema:
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
1.
U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.
Filovanje
1.
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
2.
Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica
3.
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.
Posluživanje:
Poslužiti uz kafu i slatko desertno vino.
Pravila sam manju meru od 6 jaja u plehu od 22 cm, pa su mi “kiflice” bile manje i oko Japanke nije tako izraženo. Preporučujem celu meru i pleh od 28 cm, jer će tada presek biti lepši…
Ako želite tortu “pod konac”, na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu… Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
Nema komentara:
Objavi komentar