loading...

Triple chocolate mousse cake

Sastojci

Kora (pleh 24 cm)

85 g maslaca

200 g čokolade najmanje 40 % kakaa iseckane

1/2 kašičice instant kafe

1,5 kašičica vanila esencije

4 xl jaja odvojeno žumanci i belanci

prstovatsoli

1/3 šolje šećera

Crni čokoladni mousse:

2 kašike kakaa gorkog za kolače

5 kašika tople vode

200 g tamne čokolade minimum 40% kakaa iseckane

375 ml slatke mlečne pavlake 36 %m.m.

1 kašika šećera u prahu

prstovat soli

Beli čokoladni mousse:

1 kašičica želatina

1 kašika hladne vode za želatin

170 g bele čokolade

375 ml slatke mlečne pavlake 36 % m.m.

Rendana čokolada za dekoraciju – opciono

Priprema

Maslac, sitno seckanu čokoladu, kafu – stavite u metalnu posudu i otopiti na vodenoj pari dobićete glatku i sjajnu masu. Malo ohladiti. Masi dodajte žumanca, ekstrakt vanilije i dobro promešajte ručno sa žicom za mućenje. Ostaviti sa strane.

U posudi mikserom umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst šaum. Dodajte šećer postupno, kašiku po kašiku, miksajući neprekidno.
Trećinu šauma dodati čokoladnoj smesi i pažljivo pomešati kašikom preklapajući. Zatim dodati ostatak šauma, i lagano promešati da belanci ne padnu.

Pleh okrugli prečnika od 24-25 cm namazati dno maslacom, staviti pek papir. Stavite testo u pleh I poravnajte.

Pecite na 160 ° C ventilator ili 175C klasična rerna oko 18-20 minuta. Pečena je kora kad se po površini stvori korica hrskva, a čačkalica iz centra kore će imati testa u tragovima, pokoja mrvica.

Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi. Kora naraste, ali tokom hlađenja treba da padne. Na tanjir za tortu staviti koru okrenuti je naopačke da glatki deo bude gore, staviti obruč.

Kakao pomešati sa toplom vodom, ostavite da se ohladi.
Otopiti čokoladu, malo ohladiti. Dodati smesi s kakaom i vodom i mešati.

Mikserom umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku sa soli, na samom kraju mućenja dodati šećer u prahu.

Čokoladnoj smesi dodajte 1/3 od tučene slatke pavlake i lagano ručno izmešajte. Dodajte ostatak slatke pavlake i promešajte, pazeći da pena ne ‘padne’.

Preliti ohlađenu koru sa mousseom, poravnati da mehurići nestanu i ostaviti u frižideru 1h. Pripremiti beli mousse.

Naseckajte belu čokoladu i stavite u posudu.
U drugoj maloj šerpici, izmešajte želatinu s vodom i ostavite da nabubri.

125ml slatke pavlake ugrejati u šerpici, do tačke vrenja. Sklonite sa šporeta, dodajte želatin i mešati da se istopi. Zatim odmah prelijte seckani belu čokoladu, promešati s vremena na vreme kako bi se čokolada istopila. Ohladiti na sobnu temperaturu.

U posudu mikserom umutiti preostalu slatku pavlaku u šlag. U već hladnu čokoladnu smesu dodajte ručno mešajući kašikom 1/3 šlaga, vrlo lagano izmešajte. Dodajte ostatak slatke pavlake i promešajte, pazeći da pena ne ‘padne’.

Prelijte kremu preko crnog fila. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se ohladi. Ukrasiti s naribanom čokoladom.

Uživajte :-).

NAPOMENA:
* Kakao je HOLLAND KAKAOPOR
* Čokolade su za kuvanje menaž i bela Delhaize ili Premia
* slatka pavlaka je Imlek plavo pakovanje

Izvor:

www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar