loading...
Jasminine lepinje u 12 koraka
Sastojci:
-1 kg Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka By Podravka
-50 g svježeg kvasca
-1 žličica šećera
-2 žličice soli
-650-750 ml mlake vode
-2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje zdjele)
Za premazivanje:
-1 žumanjak
-2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)
Priprema:
Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer.
Sol rasporedite uz sam rub posude.
Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto.
Miješajte tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.
Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju.
Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.
Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to ponovite još dva puta.
Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na deset jednakih dijelova.
Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste posuli obilato brašnom.
Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite.
Ostavite deset minuta da miruje.
Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i kiselog vrhnja.
Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.
U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C.
Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje.
Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (15-20 minuta).
Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju.
Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar