Još jedna u nizu,moja pizza kad mi dolaze posebni gosti :)
Sastojci
TIJESTO
450 gr brašna
250 ml vode
kesica kvasca
kesica praška za pecivo
so
kaškica meda/šećera
ulje
PIZZA SOS
konzerva pelati
kašika koncentrata od rajčice
1/2 kaškice soli(dodati još po potrebi)
1 kaškica vegete
1 kaškica bijelog luka u prahu
5 kašika origana
2 kašike šećera
TOPPINGS
150 gr mozzarele
100 gr edamera
100 gr sir livada
suduka,sunka,suho meso,tuna,luk,masline..
Priprema
1 U mlaku vodu umješati kvasac i med,pjenjačom dobro umješati i ostaviti desetak minuta. Brašno pomješati sa soli i praškom za pecivo,dodati vodu sa kvascem i umješati sa kašikom.Nakon što se poveže,rukom obraditi tijesto da postane gipko.Izbaciti visak brasna,pouljiti posudu i tijesto,prekriti i staviti na toplom mjestu dok se ne utrostruci velicina.
2 Pelate ispasirati,dodati na vruće ulje sa ostalim sastojcima.Najbolje je jedno 2 sata krčkati na 1-2 da se izvuće sva tečnost.ako nemate vremena,15ak minuta kuhajte na najjacoj temperaturi stalno mjesajuci.
3 Tijesto rukom razvaljat po nauljenoj tepsiji(ili ako imate posudu za picu).Ne razvlačiti tijesto,več ga rukom od sredine pritiskati.Tijesto se također ne smije razvući oklagijom,ostane prijesno.
Pizzu prekriti sosom,prekirit sa 3/4 sira,staviti suduku te prekriti sa ostatkom sira i sosa.Posut sa malo origana i peci 10-15ak minuta na 200 C ili dok se tijesto ne izgleda gotovo.
izvor: www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar