loading...

DOMACI SIR OD SIRISTA KAKAV JOS NISTE PROBALI !!!

Ima vec nekoliko nacina kako napraviti domaci sir. Baza ovog sira je ista kao
kod "natatina" i "triplih" sem sto ima mini razlike i sa slikama je. Koristim ga u
sva nasa domaca jela... Praktican je za cuvanje, moze u presol ili u hladnjak
da se cuva... Svako pravi na svoj nacin...nadam se da ce vam biti od pomoci
ovaj recept.

Srednje zahtjevno

Sastojci

5l svezeg kravljeg mleka
1 ravnu kasiku soli
50ml hladne vode
1 supenu kasiku sirista
1l hladne vode
1 punu supenu kasiku soli ili 18gr


Priprema

1. Ovo je baza sira kojeg pravim 2-3 puta godisnje. Od ove baze mozete uraditi puno vrste
sireva, meni su najprakticnija naredna tri ispod. Materijal treba da bude cist, isparen
vrelom vodom, jer mleko je jako osetljivo. Ovo su kolicine date za 5l mleka, vi mozete
povecati kolicinu po licnoj potrebi. Od 5-7 l svezeg mleka, mozete dobiti oko 1 kg sira...
2. Sir pocnem da spremam oko 5-6 sati popodne. U jednoj casi pomesam oko 50 ml hlade
vode sa 1 supenom kasikom sirista. Ostavim da sedi jedno 10 min, dok ne pripremim
mleko.
3. Sveze mleko ugrejem na 37 stepeni i presipem ga u jednoj kofi. Kofu uvijem u cebe i
stavim je negde u kraj gde nece da mi smeta, na sobnoj temperatuti. Siriste sa vodom
sipam u mleko i dobro promesam. Poklopim i ostavim tako da sedi jedno 3-4 sata, da se
mleko podsiri.
4. Mleko se podsirilo kad se pojavi zuta tecnost tj surutka oko podsira.
PRVI NACIN: FILIJE-PARCICI SIRA

1. Kad se mleko podsirilo, nozem isecem podsir na male kockice. Dodam 1 l hladne vode,
poklopim i ostavim tako do sutra popodne do 5-6 sati.
2. Sutra dan oko 5-6 sati prespem podsir u gazu i dobro rukom izmrvim podsir.
3. Stavim da se cedi oko 4-5 sata i s vremenom na vreme okrenem gazu, da se lakse ocedi
od surutke.
4. Gazu uvijem oko podsira, i kraj gaze stavim ispod grude podsira da se ne odvije.
5. Stavim tanjir, pa preko stavim nesto tesko da se docedi jos. Ostavim tako do sutra dan
ujutru.
6. Sutra ujutru izvadim sir iz gaze, posolim (1 supena kasika na 1kg sira).
7. Isecem na filije, pokrijem plasticnom kesom i ostavim do uvece da sir upije so.Sir je
uvece spreman. Cuvam ga u presolac, (hladna voda sa cesme+so po ukusu+na vrh noza
limontus). Na nekih 20 dana zameniti presolac.Moze da se cuva na suvo u poklopljenu
ciniju u frizider.Sto duze sedi on postaje masniji.
DRZGI NACIN: MRVLJEN SIR
1. Kad se mleko podsirilo, isecem nozem na male kocke, dodam 1l hladne vode, poklopim i
ostavim tako do sutra popodne do 5-6 sati.
2. Sutra dan oko 5-6 sati prespem podsir u gazu i dobro rukom izmrvim isti. Ostavim da se
cedi jedno 2-3 sata i s vremena na vreme okrenem gazu da dobro ocedi od surutke.
3. Izvadim sir iz gaze u jednu ciniju, dodam 1 kasiku soli i dobro rukom izmrvim.
4. Ovaj dobijeni sir je bas mastan. Cuvam ga u poklopljenoj posudi u frizider ili u kese za
hladnjak pa stavim u hladnjak, istog je ukusa kad se izvadi iz hladnjaka.
TRECI NACIN: BRZE FILIJE SIRA
1. Mleko kad se podsirilo u kofi, uzmem dubok tanjir i tanjirom uzimam podsir i stavljam
ga u gazu. Gazu stavim da se cedi oko 4-5 sati. S vremena na vreme okrenem gazu da se
bolje ocedi. Kad se podsir ocedio isto radim kao i sa FILIJAMA-PRVI NACIN (SLIKA
4,5,6,7). Ovaj sir cuvam u slanu surutku. Usolim surutku i malo prokuvam, ohladim je i
zalijem filije sira. Na nekih 15-20 dana, operem u hladnoj vodi filije i zalijem novom
surutkom. Ako nemate surutku moze i slanom prokuvanom vodom.
2. Za surutku ili presol vidite ev pod "urda od surutke mladog sira"

www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar