Donosimo vam jefine i jednostavne načine kako češnjak i luk očuvati svježima mjesecima.
Vjerojatno ste doživjeli da vam češnjak krene klijati i naposljetku postane pljesnjiv. Za češnjak su klice dobra stvar ako ga planirate saditi, no ako je za konzumiranje klice su problematične.
Donosimo vam jefine i jednostavne načine kako češnjak i luk očuvati svježima mjesecima.
Što vam je potrebno?
- svježi luk i češnjak
- papirnata vrećica (škarnicl)
- klamerica za izradu rupe u papiru
- spajalice koje drže papir
Postupak
Kako napraviti:
1. Potrebno je klamericom izbušiti rupe u papirnoj vrećici. Rupe bušite tako da vrećicu preklopite nekoliko puta praveći pravilan razmak. Rupe ne moraju biti savršene jer se buše za ventilaciju.
2. Napunite vrećicu do pola, preklopite preko vrha, označite mjesto gdje ste preklopili. Isječak papira je potrebnno držati od vrha prema dolje. Važno je da se vrećica ne gužva. Zrak mora kružiti oko vreća.
Dodatni savjeti
Ovako pospremljeni luk najduže će trajati u tamnom, hladnom (ali ne jako hladnom), suhom skladištu. Luk se ne smije pohraniti na dulje vrijeme u hladnjaku, jer će hladna temperatura omekšati teksturu luka, a osim toga preostala hrana će poprimiti miris luka. Luk ne smijete držati u plastičnim vrećicama jer do njega ne dolazi zrak. Držanje luka u vrećici ubrzava klijanje i kvarljivost luka. Kraj luka ne smijete držati krumpir jer plinovi koje ispuštaju jedno kraj drugog ubrzavaju kvarenje.
dnevno.hr
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar