Kozje mleko je zdrava namirnica iz grupe mlečnih proizvoda, poreklom od koza. Danas se kozjem mleku pridaju lekovita svojstva, kao prirodno, pomoćno sredstvo u lečenju astme, anemije, raka i mnogih drugih bolesti.
Kozje mleko je bolje od kravljeg mleka
Kozje mleko je veoma dobar izvor esencijalnih i kvalitetnih materija. Bogastvo proteina, kalcijuma, fosfora, kalijuma, vitamina B2, B6, selena, natrijuma, male količine laktoze, prisustvo probiotičkih bakterija, čine kozje mleko ”čarobnim pićem”. Zbog svoje lake svarljivosti i odsustva alergijskih komponenti, kozje mleko, danas prednjači u odnosu na kravlje mleko, pa je s tim više prisutno u svakodnevnoj upotrebi.
Kravlje mleko je standardni mlečni napitak, kako u ishrani beba, odojčadi, dece, tako i u ishrani odraslih. Koristi se kao sveže, pasterizovano, sterilizovano mleko, ili u formi mlečnih proizvoda. Karakteristike kravljeg mleka su loša svarljivost, pojava nadimanja, gasova u crevima, i drugi oblici loše probave. Sa druge strane, krave, kao farmske životinje, su izložene primeni antibiotika, hormona, GMO hrane, s toga i ne čudi pojava negativnih efekata kod ljudi, usled konzumiranja kravljeg mleka. Promene mogu biti alergijske prirode.
Kozje mleko za razliku od kravljeg mleka, potiče od koza, životinja koje se uglavnom drže u slobodnim uslovima, hrane se same, birajući hranu. Kvalitet kozjeg mleka zavisi i od zdravlja koza, kao i uslova u kojima se drže i hrane.
Danas je primena kozjeg mleka sve veća, kao zdravija alternativa kravljem mleku. Time se smanjuje stopa učestalosti u pojavi alergija i probavnih smetnji. Zahvaljući svom biohemijskom sastavu, kozje mleko, će i u budućnosti sve više zamenjivati kravlje mleko i mlečne proizvode.
Osobine kozjeg mleka
Kozje mleko kao visoko nutrititivna, vredna namirnica animalnog porekla, nudi širok spektar dobrobiti po ljudsko zdravlje. Za razliku od kravljeg mleka, kozje mleko, ima manje negativnih efekata.
Prednosti kozjeg mleka su sledeće :
Kozje mleko je vrlo slično ljudskom mleku – to je glavna zdravstvena korist kozjeg mleka po čoveka. Hemijski sastav kozjeg mleka je približan sastavu humanog mleka, za razliku od kravljeg i drugih vrsta mleka poreklom od životinja. Laka svarljivost kozjeg mleka kao i mala količina laktoze, čine kozje mleko pogodnim za ishranu ljudi.
Visok udeo masnih kiselina u kozjem mleku ( 35 % ) čini da ono bude hranljivije u odnosu na kravlje, koje ima udeo masnih kiselina od 17%.
Količina proteina u kozjem mleku je znatno veća nego u kravljem mleku. Sami proteini kozjeg mleka, omogućavaju lakše varenje, sprečavaju pojavu gasova, naduna ili dijareja, što nije slučaj sa kravljim mlekom. U kravljem mleku postoji jedan protein, označen kao alfa S1 kazein, koji je glavni krivac za pojavu probavnih smetnji kod ljudi, naročito dece. Kozje mleko sadrži ovaj protein, ali u znatno nižoj koncentraciji, oko 89% manje, pa zbog toga, kozje mleko nije alergen.
Kozje mleko i laktoza – količina laktoze u kozjem mleku je nešto niža nego u kravljem mleku, oko 7% . S tim, kozje mleko se lakše vari kod ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. ( nemogućnost varenja mlečnog šećera, usled nedostatka enzima laktaze).
Velika količina kalcijuma je prisutna u kozjem mleku, oko 35 % dnevnih potreba se nalazi u jednoj šolji kozjeg mleka. Kalcijum je gradivni element, izrazito važan u periodu rasta i izgradnje kostiju kod dece. Sa druge strane, kozje mleko je i dobra hrana za starije ljude, jer sprečava nastanak osteoporoze i gubitak kalcijuma iz organizma.
Kozje mleko i holesterol – zbog nižeg sadržaja holesterola u sebi, kozje mleko je bolja opcija kod ljudi kod kojih je nivo holesterola u krvi povećan. Sadržaj holesterola je manji u kozjem mleku, nego u kravljem.
Da li kozje mleko goji ? Ne. Zbog toga je kozje mleko hrana za ljude koji žele da smanje telesnu težinu. Sadrži manje masti nego kravlje mleko, bogato je u mastima sa srednje dugim lancima ( kaprilna, kapronska, arihidonska i linolna kiselina ) kao i proteinima i aminokiselinama kojih kod kravljeg mleka nema u toj meri.U poređenju sa čedar sirom ( napravljen od kravljeg mleka ), kozji sir ima oko 40 kalorija manje, za pola manje natrijuma i oko 3g manje proteina. Jedna porcija kozjeg mleka, sadrži 168 kalorija, 9 g proteina, 11 g masti, 10 g ugljenih hidrata.
Minerali i vitamini koji ulaze u sastav kozjeg mleka su : Fosfor, važan u izgradnji kostiju i zuba. Jedna šolja kozjeg mleka, sadrži ¼ ukupnog dnevnog unosa fosfora. Sadži vitamin B5 ( pantontensku kiselinu ), zatim riboflavin ( vit. B6 ), važni za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Jedna šolja kozjeg mleka sadrži 20% ukupnih dnevnih potreba za riboflavinom.Kozje mleko je izvanredan izvor Natrijuma, smatra se namirnicom koja sadrži organski vezan natrijum, važan za normalno održavanje krvnog pritiska. Tu su još vitamin A, vitamin D,niacin, tiamin, kalijum, u manjim količinama i selen.
Kozje mleko potpomaže varenje i apsorpciju mikroelemenata kao što su Gvožđe i Bakar, elementi važni u prevenciji anemije.
Prebiotska i probiotska uloga kozjeg mleka – preko 40 probiotiskih, bakterijskih kultura ulazi u sastav kozjeg mleka i proizvoda od kozjeg mleka. Isto tako, u odnosu na kravlje mleko, kozje mleko sadrži veće količine oligosharida, zbog čega je podudarno sa ljudskim mlekom. Oni pomažu bakterijama u crevnom traktu da ostanu u ravnoteži, i da spreče pojavu crevnih infekcija.
Istraživanja su pokazala da kozje mleko pomaže kod stanja upale u organizmu, naročito kod stanja kao što su gastritis, upala jetre, iritabilni kolon. Kozje mleko je ovde alternativa za kravlje mleko, jer ne nadražuje već upaljene organe i lakše se probavi kroz digestivni trakt.
Konzumiranje kravljeg mleka, dovodi do veće sekrecije i stvaranja sluzi u organizmu. To nije slučaj sa kozjim mlekom. Pojačana sekrecija potiče od veće količine masti, koje ima kravlje mleko. Kozje mleko, zbog manjeg sadržaja masti, stvara i manje sluzi, pa je to još jedan od dobrih razloga, zašto kozje mleko ne iritira stomak.
Kozje mleko se prirodno homogenizuje u digestivnom traktu, za razliku od kravljeg, koje podleže mehaničkoj homogenizaciji. Masne globule kod kozjeg mleka su manje nego kod kravljeg mleka, pa s time je i lakša svarljivost i prolaznost kroz digestivni trakt.
Lekovita svojstva kozjeg mleka
Kozje mleko je zdravo i preporučljivo svima, u svakodnevnoj upotrebi. Pored biohemijske i nutritivne vrednosti, kozje mleko ima i blagotovorna lekovita svojstva, kod određenih patofizioloških stanja i bolseti. Svoje lekovito svojstvo, kozje mleko je pokazalo kod osoba koje imaju problema sa disajnim organima, astma, bronhitis, bronhijalna astma, pneumonija, prehlade, kašalj.
Kod dijabetičara, smanjuje rizik od metaboličkog sindroma za 62%. Na digestivni sistem deluje tako što alkalizuje ph vrednost, otklanja čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smanjuje povećanu želudačnu kiselinu, pomaže kod lošeg varenja i probave, ublažava dijareju, otklanja opstipaciju, efikasno deluje kod iritabilnog kolona, smanjujući upale. Zbog sadržaja probiotskih bakterija deluje na podizanje imunog statusa organizma, prevenira rak, usporava starenje, neguje kožu, zadržava vlagu pa se koristi u kozmetičkim preparatima.
Smanjuje krvni pritisak, sprečava aterosklerozu, srčane bolesti. Deluje povoljno na ublažavanje osteoporoze, artritisa, neuralgija. Povoljno deluje na nervni sistem, organe za izlučivanje, otklanja bubrežene kamenove, deluje povoljno na rad jetre, prevenira cirozu jetre. Idealan prirodni eliksir za osobe koje su anemične, neuhranjene, rekovalescente, osobe na hemoterapiji.
Kozje mleko u ishrani dece
Kod dece najčešće alergije potiču od kravljeg mleka. Simptomi su vidljivi u formi osipa, povraćanja, proliva, a nekada mogu ići do težih stanja, kao što je anafilaktički šok. Kozje mleko kod dece neće izazazvati ovakve manifestacije. Do alergijskih manifestacija kod dece dolazi zbog prisutnog alfa S1 kazeina, proteina, koji igra ulogu alergena. Zbog drastično manje koncentracije ovog proteina u kozjem mleku, preporučuje se ishrana starije dece.
Primena kozjeg, kao ni kravljeg mleka, nije preporučljiva kod dece mlađe od godinu dana! Kozje mleko ima veću osmolarnost nego kravlje mleko, sadrži veću količinu natrijuma, koja deci nije potrebna u toj meri, pa s tim u vezi, može izazvati opterećenje bubrega. Njima je tada majčino mleko jedina ispravna hrana. Zbog malog sadržaja folne kiseline, vitamina B12 u sebi, kozje mleko se ne smatra kao dobra hrana za bebe I odojčad, zbog pojave megaloblastične anemije!
Proizvodi od kozjeg mleka – KEFIR, JOGURT I SURUTKA
Zdravstvene prednosti kefira od kozjeg mleka, se sastoje u odsustvu glutena, niskom glikemijskom indeksu, kao i bogastvu minerala, vitamina, i visoko vrednim proteinima.
Kefir od kozjeg mleka se lako vari, sadrži probiotičke bakterije, poželjan je kao hrana za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu, osetljiv stomak, loše varenje, za astmu, kod dijabetesa, kod ciroze jetre, leči kandidu, utiče na gustinu kostiju, protiv alergija i na podizanje imuniteta. Njegovo novotkriveno svojstvo je antikancerogeno delovanje na stanice raka dojke, jetre, debelog creva, pluća. Kefir deluje i tako što čisti organizam od toksina. Aflatoksin iz hrane, naročito iz mleka, može se kroz vreme taložiti u organizmu, imati mutageno, teratogeno i kanceroeno dejstvo. Zbog brojnih bakterija mlečne kiseline, kefir od kozjeg mleka, u velikoj meri vezuje za sebe aflatoksin i time utiče na detoksikaciju organizma i čuva genetsko zdravlje.
Jogurt od kozjeg mleka se lako vari, sadrži dobre bakterije, Lactobacillus acidophilus I L. bifidus, normalne stanovnike creva. Sadrži proteine koji se lako vare i može se smatrati prirodnim antibiotikom.
Recept za spremanje jogurta od kozjeg mleka :
U šerpu sa toplim kozjim mlekom se doda dve kašike običnog, kupovnog jogurta. Dobro se pomeša, da bude homogena masa. Ostaviti da stoji na toplom ( 43 stepeni ). Jogurt bi trebao da dobije skramicu po površini i da se stegne toliko, da se može seći. Od ovoga, možete ostaviti ” kvasac” za sledeće pravljenje jogurta od kozjeg mleka.
Kozja surutka sadrži aminokiselinu triptofan, koji je prirodni sedativ. Smanjuje apetit, snižava holesterol, sprečava nastanak karijesa i potpomaže regeneraciju jetre.
* ,,Da li kozje mleko kuvati ili ne ? ‘’ – Kozje mleko ne treba kuvati, ukoliko je sveže pomuženo. Kao takvo, može se odmah piti. U slučaju da stoji, potrebno je skuvati kozje mleko, isto kao i u slučaju sa kravljim mlekom.
Savremena proizvodnja sapuna od kozjeg mleka
Danas se proizvodnja sapuna od kozjeg mleka razvila od hobija do malih, zanatskih radionica za izradu sapuna. Sapuni se ručno prave od nekuvanog kozjeg mleka, sa dodatkom baze ( NaOH ), prirodnih ulja ( palmino, kokosovo, ricinusovo, bademovo, maslinovo ) uz dodatak aromatičnih ulja ili biljnih dodataka. Lekovito delovanje prirodnih sapuna napravljenih od kozjeg mleka ogleda se u nezi kože, hidrataciji, zatezanju lica i sprečavanju starenja. Sapun od kozjeg mleka je delotvoran kod akni, bubuljica, ekcema, psorijaze i drugih promena na koži. Sapuni od kozjeg mleka sa dodacima, sadrže mnoštvo vitamina, minerala,omega 3 i omega 6 masnih kiselina, antioksidanse, koji regenerišu kožu i čine je vitalnom i elastičnom.
Starinski recept za pravljenje sapuna od kozjeg mleka
U jednoj većoj posudi, pomešati kozje mleko i destilovanu vodu. Dodati ceđ u ovu mešavinu i ta masa bi trebala da postane braon – žute boje. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Povremeno, tokom deset minuta stajanja, promešati smesu, drvenim štapićem. Može se dodati i neko esencijalno ulje ili suve biljke koje želite. Sipati masu u pripremljene kalupe, ostaviti da stoji pokriveno 24 sata. Nakon toga, izvaditi sapun iz kalupa. Ovaj sapun od kozjeg mleka je dobar za negu kože.
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar