Tijesto:
230 g brašna
110 g maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 manje jaje
Nadjev:
500-750 g šljiva
50 g brašna
130 g šećera u prahu
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja
malo maslaca za premazivanje kalupa
Priprema
Za tijesto:
Pomiješajte prosijano brašno, hladni maslac narezan na listiće, šećer i dodajte jaje. Umijesite na brzinu prhko tijesto, oblikujte lopticu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu operite šljive, razrežite ih na pola i izvadite koštice.
1.
Kalup za pite promjera 26 cm premažite maslacem i u njega stavite prhko tijesto koje ste razvaljali . Izbodite ga vilicom.
Zagrijte pećnicu na 180°C .
2.
Na tijesto posipajte 1 žlicu brašna i 2 žlice šećera u prahu (šljive za vrijeme pećenja puštaju sok zato tijesto najprije treba posipati brašnom i šećerom). Na posipano tijesto posložite raspolovljene šljive rezanom stranom prema dole.
3.
U posudi razmutite jaja kao za omlet, dosajte preostali šećer i brašno te slatko vrhnje. Prelijte dobivenu smjesu preko šljiva.
4.
Pecite otprilike 40 minuta.
Posluživanje
Ohlađenu pitu možete posuti sa šećerom u prahu i uživati.
Ako želite malo bogatije tijesto jedan dio brašna možete zamijeniti sa fino mljevenim bademima, te tijesto posuto mljevenim bademima.
preuzeto sa : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar