ZAPEČENA SARMA OD SLATKOG KUPUSA

Potrebno:
glavica kupusa
50 dag mljevenog mesa
mala šalica riže


1 luk
malo pancete ili suhog vrata
žlica peršinovog lišća
3 dl tekućeg paradajza
vegeta, sol, papar, bosiljak, slatka mljevena crvena paprika





Priprema:
Glavici kupusa nožem izdubiti korijen pa ju kuhati u većoj količini posoljene vode 10 min. Malo rashladiti i pažljivo odvojiti listove kojima treba odstraniti onaj tvrđi dio iz sredine.
Rižu prokuhati sa malo vegete 15 min.


Luk i pancetu narezanu na kockice kratko popržiti.
U većoj posudi pomiješati meso, rižu, luk i pancetu, peršin, dodati začine pa umijesiti rukom u kompaktnu smjesu.
Rukama raditi male valjčiće, slagati ih na list kupusa i zarolati u sarmice.
Slagati sarmice u namašćenu vatrostalnu posudu, preliti ih paradajzom u koji ste umiješali malo bosiljka, papra i vegete (ili soli) pa staviti peći u pećnicu na 180℃ oko 1 sat. U međuvremenu sarmice okrenuti da se zapeku i sa druge strane.
Poslužiti u posudi u kojoj se peklo uz restani krumpir ili neki drugi prilog po želji.
Dobar tek!





google_ad_client = "ca-pub-7185642377392677"; google_ad_slot = "2904250949"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250;
Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar