Sastojci
Kora:
100 gr sjeckanih prženih lješnjaka
7 bjelanjaka
150 gr šećera
1 dl ulja
7 kašika brašna
1 praška za pecivo
250 gr eurokrema
200 gr petit keksa
2 dl mlijeka
Fil:
7 žumanjka
7 dl mlijeka
7 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr margarina
4 dl slatke pavlake
Glazura:
200 gr čokolade
100 gr margarina
Priprema
1.
Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.
Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.
2.
U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.
3.
Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.
Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača.
Izvor:http://www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar