loading...

“ČUDO OD JEDNOG JAJETA”: Jednostavan i fin kolač, idealan za iznenadne goste


Krenete li prelistavati knjige s receptima svojih mama zasigurno će vam pažnju privući zvučan naslov “Čudo od jednog jajeta”.

To je jedan od onih kolača koje su naše mame i bake uvijek imale pri ruci u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju ili kod ispunjavanja želje za slatkim svojih najmlađih. Jednostavan recept čine sastojci koje više-manje uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti tek pola sata vremena.




Sastojci:

Biskvit:
● 1 jaje
● 1 šolja šećera
● 1 šolja mljevenih oraha
● 1 šolja mlijeka
● 1 šalice ulja
● 1 šolja brašna
● 1 prašak za pecivo

Krema:
● 1 puding od vanilije
● 3 dl mlijeka
● 2 kašike šećera
● 15 dag maslaca ili margarina




Priprema:

Biskvit:
Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom žlicom umiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju žlicom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen protvan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.


Savjet: Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete ga izvaditi iz pećnice.

Krema:
Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u lonac da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding.
Kada sve provrije skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom ili mljevenim orasima.


Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar