Aronija
predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i
kad je bolest već prisutna… Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska
aronija koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode.
aronija-pixabay
Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.
Efikasno
ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna
preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i
antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne
stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao
izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i
“napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time
proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.
Antioksidativni
kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice,
borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik
antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu
ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom
današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica
dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC
jedinica.
Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova
biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a
svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se
snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i
glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na
crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što
podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj
virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji
rad žući i jetre.
Zreli plodovi i sok sadrže velike
količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja,
oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.
Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti
korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se
preporučuje dijabetičarima.
Koristi i kod nepravilnog
rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože
sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih
vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka
Alzheimerove bolesti…
Usto, prava je riznica biološki
aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne
nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata
cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.
Konzumacija
Na našem tržištu nedavno
su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim
krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu
konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama
dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može
zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino,
liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je
dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu…
Podsjeća na borovnicu, ali…
Aronija
su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom
jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra.
Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon
sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem
kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije – crna aronija (Aronia
melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia
prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih
neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s
pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća…
Najbolje uspijeva…
Nakon
otkrivanja ljekovite moći krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća
počinje njen intenzivan uzgoj i danas se uzgaja širom Europe. Potječe iz
istočnog dijela Sjeverne Amerike odnosno današnje Kanade, a američki
Indijanci od davnina je poznaju kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu
biljku. Bobice aronije su sušili i mljeli i tako ih kombinirali s mesom i
brašnom. Svježe plodove su najčešće koristili kod želučanih problema i
proljeva, gripa i prehlada, a od listova aronije su radili čaj za
cijeljenje rana. Najbolje uspjeva u hladnoj klimi gdje zime traju 5-6
mjeseci, a ljeta su blaga, s temperaturama koje ne prelaze 20 stupnjeva…
Što je to Sibirska aronija i u čemu je razlika?
Zahvaljujući
tome što jako dobro podnosi zimu i mraz, te temperature do minus 47
stupnjeva C dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske
temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice. Sibirska aronija
ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina
C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i
ispitanih antioksidanasa.
Od svih je upravo Aronia
melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i
obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta
jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima
bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez
dodatnih fertilizatora.
Ruski biolog Ivan Vladimirovich
Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije.
Suvremeni znanstvenici su se za nju zainteresirali tek 90-ih godina
prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u
Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i
Rusiji. Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon
nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih
zračenju…
Sigurnost za upotrebu…
Sok
sibirske Aronije je siguran za upotrebu od prve godine života i kod
trudnica bez osjećaja mučnine. Ne sadrži gluten te je siguran kod svih
bezglutenskih dijeta.
Izvor: http://lijekizprirode.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar