loading...
PREDIVNA POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA! Recept je odličan, inače ovo je recept moje bake koja je izvrsna majstorica !
Sastojci
Fil od maka
150gr mljevenog maka
150ml mlijeka
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od sira
250gr mladog sira
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od oraha
150gr mljevenih oraha
2 kasicice kakaa
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od jabuka
250gr pasiranih jabuka
2 kasicice cimeta
200ml mlijecne slatke pavlake
Preliv
400ml mlijeka
250gr secera
4 vanilin secer
25gr mljevene zelatine
izrendana korica jednog imuna
Priprema
Zagrijavati 150 ml mlijeka, kada prokljuca dodati 150 gr maka i na laganoj vatri, mijesajuci, kuhati bar 3 minute. Ostaviti sa strane da se prohladi!
Zagrijati 50 ml mlijeka pa preliti 150 gr oraha prethodno pomijesanih sa 2 kasicice kakaa. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Ociscene i isjeckane jabuke staviti na laganu vatru da se pirjaju dok ne puste sok, dodati 2 kasicice cimeta pa skinuti sa vatre. Propirjane jabuke ispasirati ili usitniti stapnim mikserom. Ispasiranih jabuka treba biti 250 gr.
250 gr mladog sira ispasirati ili stapnim mikserom pretvoriti u kremu.
25 gr zelatine pomijesati sa 8 kasika ledene vode i pustiti da nabubri. Zagrijavati 400 ml mlijeka sa 250 gr secera, 4 vanilin secera i izrendanom koricom jednog limuna. Kada se secer istopi, skinuti sa vatre, dodati zelatinu i mijesati dok se zelatina ne istopi.
Ovako pripremljen preliv prohladiti pa podijeliti na cetiri dijela te svaki od tih dijelova dodati u mak, sir, orahe i jabuke.
800 ml slatke pavlake umutiti (odjednom ili 4 puta po 200 ml). U svaki prethodno pripremljen fil dodati po 200 ml umucene slatke pavlake.
U namascen kalup promjera 24x24 cm izlijevati prvo fil od maka, zatim fil od sira, zatim fil od oraha i na kraju fil od jabuka. Prije nanosenja svakog novog fila, kolac staviti u frizider na po 10 minuta.
Kolac ostaviti u frizideru preko noci da se dobro ohladi i stisne.
Posluživanje
Mus se moze posluziti, osim u kalupu, u casama ili na bilo koji drugi nacin koji vam se ucini zgodan :-
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar