loading...

Monte kocke

Ovaj kolac sam probala kod mame, uzela sam recept, malo ga doradila i evo
moje verzije!

Autor: Merium


Sastojci:

Biskvit
5 jaja od noja
5 kasika secera u prahu
50g przenih mljevenih ljesnika
3 kasike brasna(heljdovog)
1 kasika tamnog kakaa
2,5 kasike ulja maslinovog
1 mala kasicica praska za pecivo

Bijela krema
1l punomasnog mlijeka
9 kasika gustina
4 kasike secera + 1 vanilin secer
2 kasike meda u prahu
250g maslaca

Tamna krema
1/2 l slatkog vrhnja u prahu
200g tamne kuverture
100g mlijecne cokolade
50g przenih mljevenih ljesnika
avokado

Priprema:

1. Poprziti ljesnike i ocistiti ih od kozice. Prvo skuhati bijelu kremu tako sto zakuhate
mlijeko sa medom i secerom. Jedan dio jos hladnog mlijeka odvojiti i u njemu razmutiti
gustin. Kad mlijeko provrije dodati razmuceni gustin i skuhati kao puding, mijesati
neprestano da se ne stvore grudvice i da se lijepo dobro zgusne. Kremu prebaciti u
drugu posudu i povrsinu prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Potpuno
ohladiti.
2. Potom skuhati tamnu kremu. Ljesnike samljeti u el. mlinu za kafu ili multipraktiku u
tecnu masu. Samljeti dobro, tako da nema komadica ljesnika. Slatko vrhnje staviti na
vatru, kad se malo zagrije dodati cokoladu i neprestano mijesati da se sve otopi. Na
kraju dodati i masu od ljesnika. Kuhati dok slatko vrhnje ne pocne da kljuca, zatim
odmah skloniti s vatre i ostaviti na stranu.
3. Na kraju ispeci biskvit tako sto umutite jaja i secer, zatim dodate ulje, a na kraju
prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo, te mljevene ljesnike. Izliti u pomascen pleh
i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Ne treba mu dugo, provjerite
cackalicom 4. Za bijelu kremu umutiti kremasto maslac sobne temperature sa kasikom secera u prahu.
Bijelu kremu jos jednom umutiti mikserom, te dodati umuceni maslac i sve sjediniti u
homogenu smjesu.
5. Na ohladjen biskvit namazati bijelu kremu, lijepo poravnati spatulom, a zatim preko
izliti mlaku tamnu kremu. Ohladiti u frizideru preko noci, sutradan rezati. Dimenzije
mog pleha su 25x30.
Posluživanje
U maminom receptu u biskvit idu orasi, u tamnoj kremi ih nema, ne ide ni kakao...u biskvit
ide 6 jaja, sto je meni nekako bilo previse, jer biskvit bude koliko i obje kreme skupa :) Ja
vise volim kad je obrnuto :) Bijela krema je pravljena od 1/2 l mlijeka, bez meda...

Izvor:(coolinarika.com)
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar