Sastojci:
25gr kvasca
1/2 čaše mlake vode
1/2 čaše mlijeka
1 jaje
1/4 čaše šećera
1/4 čaše maslinovog ulja
4 čaše brašna
(Ako se tijesto lijepi za ruke, možete dodati brašna ali ne vise od 1/2 čaše)
1 jaje za premazivanje testa.
Priprema:
Sjediniti mleko sa vodom.
Posebno u staklenoj posudi pomiješati 2 kašike vode sa mlijekom, dodati kvasac i ostaviti na nekoliko minuta.
Umutiti jaje, dodati vodu sa mlijekom, maslinovo ulje, so, šećer. Sve temeljno promiješati.
U ovu smjesu postepeno dodati brašno (pola čaše).
Kada dodate svo brašno – zamijesite tijesto.
Testo mora biti meko i gibko. Ostavite ga da naraste (da se udvostruci u obimu).
Za pečenje koristite vatrostalni stakleni sud (činiju).
Tijesto isjeći na trake širine 1,5 cm.
Ispletite korpu, kao sto vam je prikazano na slikama, i premažite je žumancetom. Peći na 180 stepeni,
dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.
Posle formirajte ivice korpe. Ispesti pletenicu za ivicu i drsku korpe i ispeci i nju.
Ako korpa slucajno ispadne kriva, stavite na dno neki tezak predmet.
Da biste povezali korpu sa drskom koristite čackalice.
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar