loading...
CHOCCO LOCCO
Sastojci:
Tijesto
-3 jaja
-5 kaš.šećera
-3 kaš.brašna
-1 ulja
-1 meda
-5 kaš.burbon vanile
-1 pr.za pecivo
-rendana čokolada
Krem I
-2 žumanca
-120gr.šećera
Krem II
-šipka burbon vanile
-2 kaš.brašna
-1 kaš.gustina
-3 vanilin šećera
-1 margarin
-100gr. čokolada 70% kakao
-70gr.čokolada za kuvanje
Dekoracija
-2 krem šlaga čokolada
-puslice
-30gr.čokolade za kuvanje
Priprema:
prohladiti
Tijesto-bjelanca mutiti pjenasto, pridodati šećer, na kraju žumanaca.
Kašiku po kašiku, dodati 5 aromatične vanile, 1kaš.ulja i 3 brašna(da ostane mekan).
Na kraju prašak za pecivo i kašiku meda.
Ugrijati pećnicu, masu presuti u kalup za pečenje i posuti rendanom čokoladom(ili čoko.mrvicama);peći oko 30min, isprva na jačoj a zatim temp podesiti na 200stepeni.
Krem 2-Od 250ml.dobijene mirisne tečnosti vanile, oduzeti 5kaš za tijesto, ostatak staviti na ploču i dodati 3vanilin šećera i 2kaš.kristal.
Razmutiti brašno sa gustinom, zakuvati, ostaviti na hlađenju.
Bjelanca i žumanca razdvojiti, bjelanca umutiti u puslice, dodati na kraju punu kašiku kakao praha.One ostaju za dekoraciju.
2 preostala žumanca umutiti sa 120gr.šećera, mutiti na pari.Hladiti(krem 1)
U zdjeli mutiti margarin, dodati kašiku po kašiku kuvana žumanca, zatim i bijeli krem.
Gotovu masu podijeliti na 3 dijela, 1/3 od toga ide na filovanje u sredini, ostaje bijel taj dio …
U preostalo dodati obje čoko.istopljene na pari
Tijesto se ne mora zalivati, premazuje se polovinom od mase čoko.krema, zatim se nanosi bijeli, s tim što sredina ostaje malo u kupoli….
Opet nanos čoko.krema, ostaviti ga na sredini uzvišenog(oblik kupole, kupast….)
Preostalih 30gr.čoko istopiti na malo ulja, na rubu krema je nanijeti, i po širini svog kolača, dok je još topla nanijeti puslice svud okolo….
Dekoraciju završiti umućenim čokoladnim šlagom.
Vrijeme za puslice-1h(spremiti unaprijed).
Vrijeme za tijesto-1/2h.
Vrijeme za krem-3/4za prip.+1/4h za sastavljanje.
Preuzeto sa:www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar