loading...

Bečki rolat

Potreban lim za pecenje 35×32 cm

Za koru:

6 jaja

8 kasika secera

8 kasika mljevenih oraha

1 kasika brasna

Bjelanca odvoji od zumanaca te ih dobro ulupaj u snijeg i dodati secer i mutiti dok se ne istopi, potom u to dodati zumanca te jos malo miksati. Dodati orahe i brasno i lagano spatulom umijesati uu tu smjesu. Na papir za pecenje rasporediti smjesu i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko 20 minuta. Toplu koru staviti na krpu i uviti u rolat te ostaviti da se ohladi dok previjemo fil.

Za fil:

5 cijelih jaja

14 kasika secera

250 g putera

korica limuna

sok od pola limuna

5 stangli cokolade za kuhanje

Jaja i secer umutiti i skuhati na pari. Dobro ohladiti. Posebno izmiksaj omeksali puter na sobnoj temperaturi te dodati ohladjeni fil koricu limuna i sok od pola limuna. Sve dobro izmiksati. Malo vise od polovine fila odvojiti te u manji dio staviti otopljenu cokoladu. Dobro izmiksati. Sve staviti hladiti.

Dok se hladi fil napravimo ‘Salamu’.

Za salamu:

250-300 grama mljevenih oraha

250 grama secera u prahu

1 jaje

1 zumance

Umuti mikserom jaje i zumance te dodaj orahe i secer i zamijesi te oblikuj u salamu duzine ispecene kore. Filujemo rolat redoslijedom. Odmotamo koru te je premazemo zutim filom i na pocetak kore stavimo salamu te uvijamo u rolat. Premazemo sa ostatkom fila od cokolade te ukrasimo viljuskom. Cuvati u frizideru.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar