Potreban lim za pecenje 35×32 cm
Za koru:
6 jaja
8 kasika secera
8 kasika mljevenih oraha
1 kasika brasna
Bjelanca odvoji od zumanaca te ih dobro ulupaj u snijeg i dodati secer i mutiti dok se ne istopi, potom u to dodati zumanca te jos malo miksati. Dodati orahe i brasno i lagano spatulom umijesati uu tu smjesu. Na papir za pecenje rasporediti smjesu i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko 20 minuta. Toplu koru staviti na krpu i uviti u rolat te ostaviti da se ohladi dok previjemo fil.
Za fil:
5 cijelih jaja
14 kasika secera
250 g putera
korica limuna
sok od pola limuna
5 stangli cokolade za kuhanje
Jaja i secer umutiti i skuhati na pari. Dobro ohladiti. Posebno izmiksaj omeksali puter na sobnoj temperaturi te dodati ohladjeni fil koricu limuna i sok od pola limuna. Sve dobro izmiksati. Malo vise od polovine fila odvojiti te u manji dio staviti otopljenu cokoladu. Dobro izmiksati. Sve staviti hladiti.
Dok se hladi fil napravimo ‘Salamu’.
Za salamu:
250-300 grama mljevenih oraha
250 grama secera u prahu
1 jaje
1 zumance
Umuti mikserom jaje i zumance te dodaj orahe i secer i zamijesi te oblikuj u salamu duzine ispecene kore. Filujemo rolat redoslijedom. Odmotamo koru te je premazemo zutim filom i na pocetak kore stavimo salamu te uvijamo u rolat. Premazemo sa ostatkom fila od cokolade te ukrasimo viljuskom. Cuvati u frizideru.
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar