TIJESTO:
500 gr Oštrog brašna Podravka
200 gr domaće svinjske masti
3 žumanjaka
1 žlica Šećera ( kristal)
prstohvat soli
1 čajna žlica suhog kvasca Dolcela
ili 1/4 kockice Kvasca (svježeg)
1 žlica ruma
malo mlijeka
FIL:
250 gr prženih mljevenih lješnjaka
250 gr Šećera ( kristal)
8 žlica pekmeza od šljiva
malo ruma
GLAZURA:
100 gr čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Priprema
1.
Zagrijati pećnicu na 180°C i ravnomjerno rasporediti lješnjake na lim za pečenje na koje ste prethodno stavili papir za pečenje. Lješnjake pecite oko 8 – 10 min. Dok ne dobiju zlatno žutu boju. Pazite da ne zagore. Kada su gotovi, plodove odmah premjestite na kuhinjsku krpu kako bi se ohladili. Kada se lješnjaci malo prohlade protrljati rukama zamotane u krpi da im otpadne korica. Lješnjaci se prže ne samo da bi ih očistili od korice nego da bi im aroma bila intenzivnija. Tek kad su sasvim hladni treba ih samljeti. Pomiješati šećer i mljevene lješnjake i ostaviti ih sa strane.
2.
U zdjelu staviti sve sastojke za tijesto i dobro umijesiti dok ne dobijemo glatko tijesto. Rasporediti u 3 jednaka djela, umotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku 15 min da se odmori.
3.
Između 2 papira za pečenje ( možete i na klasičan način ) razvaljati 1. dio tijesta veličine kao tepsija u kojoj ćemo peći ( klasičnu duboku u kojoj obično pečemo biskvite ) i prenijeti ga u tepsiju. Prvo premazati sa 4 žlice pekmeza, po pekmezu ravnomjerno posipati pola smjese od lješnjaka i šećera, pokapati sa rumom. Prekriti drugim djelom tijesta koji smo razvaljati i lagano pritisnuti svud okolo rukama da bi se slojevi slijepili. Opet namazati sa 4 žlice pekmeza, posipati sa ostatkom lješnjak smjese i pokapati rumom. Na kraju prekriti 3. djelom tijesta , sve pritisnuti i ostaviti na toplom 1 sat.
4.
Izbockati sa vilicom i staviti peči na 200°C oko 20 minuta, kad se počne blago rumeniti i odvajati od stjenka. Staviti da se hladi i nikako ne vaditi iz tepsije dok se sasvim ne ohladi jer bi u protivnom mogao puknuti.
5.
Na pari otopiti čokoladu sa dodatkom ulja. Paziti da čokolada ne prokuha inače če izgubiti sjaj. Najbolje je stalno miješati i kad vidite da se još par komadića ostalo nije otopilo skinuti sa pare i još miješati dok se sve ne otopi i izjednači. Preliti preko hladnog kolača i pustiti da se glazura stisne.
Posluživanje
Rezati na male šnite/ štangle i prepustiti se uživanju.
preuzeto sa :coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar