ZA TIJESTO
400 gr brasna
1½ dcl toplog mlijeka
40 gr svjezeg kvasca
1 jaje
2 zumanjka
50 gr secera
1 kesica v. secera
100 gr istopljenog putra
naribane limunove korice
malo soli
ZA FILOVANJE
pekmez po zelji ili Nutella
JOS POTREBNO
100 gr istopljenog putra
staub secer
Priprema
1.
Kvasac namrviti u zdjelicu, dodati malu kasiku brasna, malo secera i soli i preliti sa toplim mlijekom.
Ostaviti da kvas zapjeni.
2.
U dublju zdjelu staviti brasno, napraviti udubljenje i dodati nadosli kvasac i sve ostale sastojke za tijesto.
Dugo ga mjesati, rukom ili mikserom (spiralni nastavci)
Kad se dobro, dobro izradi prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udupla (oko sat vremena)
3.
Nadoslo tijesto istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu, malo ga premjesiti, napraviti loptu i razviti da bude oko 1 cm debljine.
Izrezati na kocke, na svaku kocku staviti nadjev po zelji.
Ja sam na pola stavljala dzem, a pola nutellu....Dobro zatvoriti da fil ne curi
4.
Istopiti putar i svaku buhtlicu umociti u otopljen putar.
Redati u tepsiju prekrivenu pek papirom.
Prekriti tepsiju ugrijanom krpom i ostaviti da nadodju oko 30 min.
Peci na 200 stepeni oko 35- 40 min.
Najbolje T prilagodite vasoj rerni....Kod mene na 200 nece izgoriti
5.
Kad su gotove, obilno posuti sa staub secerom....
Posluživanje
Ja sam stavila pek papir, tako mi je lakse, ali u receptu pise...Tepsiju premazati istopljenim putrom i posuti brasnom.
Najbolje su jos tople, ali skroz su OK i sutradan
preuzeto sa : http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar