loading...
MENI NAJDRAŽI MOJ KUKURUZNI KRUH
Sastojci
250g glatkog brašna
250g kukuruznog brašna (Tena)
1 vrećica suhog kvasca
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica šećera
4 dcl mlijeka
malo maslinovog ulja
Priprema
1.
Pomiješati dvije vrste brašna, sol, šećer, kvasac i prašak za pecivo. Zakuhati 3 dcl mlijeka. U prokuhano mlijeko dodati još jedan dcl hladnog mlijeka. Miješajući kuhačom (da se ne opečete), dodavati u mješavinu od brašna. Nemojte dodati svo mlijeko da vam ne bi bilo previše, već to činite postepeno. Zatim zamijesite glatko tijesto rukama i putite da se pokriveno diže oko sat vremena. Kada je odstajalo, tijesto premijesite, istresite napobršanjenu površinu, uvaljajte u brašno i oblikujte štrucu veličine četvrtastog kalupa kakvog posjedujete. Zavijte malo štrucu kao da cijedite veš (:D), tako će se dobiti lijepe crte po kori . Zatim namastite ruke maslinovim uljem i pređite njima po štruci sa svih strana. Štrucu položite u namašćeni i pobrašnjeni kalup i stavite da se diže još jedno pola sata na najnižoj temperaturi u pećnici, a zatim pojačajte temperaturu na 180 i pecite nekih 20-25 minuta (ili duže, ovisi kako volite da dobije koricu, na naslovnoj fotki je duže zapečen). Istresite ga iz kalupa na suhu kuhinjsku krpu, zamotajte i ostavite da se tako ohladi! Režite ga tek kad bude potpuno ohlađen. A onda dobar tek!! Meni je savršen s margarinom i marmeladom uz šalicu toplog mlijeka;))
2.
manje zapečena verzija s pola vrećice praška za pecivo
3.
jače zapečena verzija s cijelom vrećicom praška za pecivo
4.
još jedna
5.
Napomena:
Još jednom da upozorim…Dakle, ovaj je kruh ‘rezerviran’ samo za ljubitelje pravog kukuruznog kruha…Ako želite mekani i izdašni kruh, morat ćete puno smanjiti udio kukuruznog brašna!! Punog je kukuruznog okusa (lakši i mekši od onih skoro čistih kukuruznih, ali daleko puniji od onih šlapica koje valjda sadrže samo jednu žlicu kukuruznog brašna) i predivne žute boje, jedan od rijetkih kruhova koje mogu uvijek jesti! Čak i samog (općenito punije kukuruzne kruhove)! To ja upozoravam da me netko ne bi pogodio ovim kruhom kad ga ispeče :D:D:D
Nema komentara:
Objavi komentar