Kao
i svaka fermentirana hrana, kiseli kupus ima iznenađujuće zdravstvene
prednosti i može ostati svjež za duži period, za razliku od sirovog
povrća.
Iznenađujuće zdravstvene prednosti kiselog kupusa:
Poboljšava
probavu: Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, što je vrlo važno za
zdravlje probavnog sistema. Pomaže kod opstipacije, bolji rad crijeva, a
sprječava grčeve i nadutost. Redovita konzumacija kiselog kupusa
sprječava razvoj ozbiljnih bolesti kao što su rak debelog crijeva i
želuca.
Povećava energiju: Visok sadržaj željeza
povećava energiju, cirkulaciju krvi i metabolizam. Također sprječava
anemiju i pomaže kod umora i glavobolje.
Jača imunološki sustav:
Kiseli kupus je pun vitamina C, koji je jedan od najvećih potisnika
imunološkog sustava. Visoka količina vitamina C igra važnu ulogu u
regeneraciji stanica, proizvodnju bijelih krvnih stanica i stvaranju
kolagena (ključna komponenta za gotovo svaki organ).
Jača kosti: Kiseli kupus je bogat vitaminom K, koji
čuva snagu kostiju stvara protein koji regulira mineralizaciju kosti.
Vitamin K također sprječava osteoporozu.
Smanjuje upalu: Kiseli
kupus sadrži antioksidante, koji su poznati kao anti-upalna sredstva.
Redovita konzumacija kiselog kupusa smanjuje bol u bilo kojem upaljenom
području tijela.
Sprječava rak: Prema nekim studijama, snažni
antioksidansi u kiselom kupusu uništavaju slobodne radikale, koji su
ključni u stvaranju kancerogenih stanica.
Poboljšava
zdravlje srca: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu je također dobra
za zdravlje srca. Vlakna sprječavaju negativan učinak kolesterola na
arterije i krvne žile, što je vrlo važno u prevenciji kardiovaskularnih
bolesti.
Poboljšanje vida i zdravlja kože: Vitamin A je
dobar za vid i zdravlje kože. Velika količina vitamina A nalazi se u
kiselom kupusu pomaže smanjiti makularnu degeneraciju i stvaranje
katarakte. Osim toga, ona također smanjuje crvenilo i bore.
Izvor: prirodnilijek
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar