Tradicionalno
sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i
osvježavajući napitak ako ga pomješate sa gaziranom vodom i malo leda.
Naučite kako da ga napravite.
Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije.
Čak
ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da
sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose.
Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.
Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.
Najjednostavniji sirup od kopriva
Potrebno vam je:
- 1 kg listova mlade koprive,
- 2,5 litre vode i
- šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).
Operite
i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na
srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha.
Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti.
Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima
koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).
Koprive, med i limun
Pripremite:
oko 400 gr svježih mladih listova koprive,
- sok od 6 većih limunova,
- 800 gr šećera,
- 5 punih kašika livadskog meda i
- 1 litar filtrirane vode.
Postoji
jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete
ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300 gr – zamijenite sa 1 kg
meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok
ima kraći rok trajanja.
Koprive operite i isjeckajte.
Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog).
Sve stavite na šporet da kuha povremeno mješajući (kada prokuha ostavite
da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je
kašikom.
Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte
šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili
teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med.
Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite
ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u
sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.
Sok pravite tako što pomješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.
Izvor: bh-index
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar