loading...

Domaći Jafa keks

Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.
Sastojci (za 12 keksića):

    135 gr želea od narandže, narezan na kockice
    1 kašika marmelade od narandže
    125 ml kipuće vode
    2 jajeta
    50 gr šećera
    50 gr brašna
    200 gr tamne čokolade



Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni C i nauljite mafin kalupe. Žele isjeckajte na komadiće i izmiješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmiješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje prije prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih prije toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.



Izvor: devetmeseci.net
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar