Sastojci:
Kora:
-7 jaja
-14 kašika oraha ili lešnika
-7 kašika šećera
-2 kašike kakaoa
-3 kašike mlevenog keksa
-40 gr čokolade
-1 kašika ulja
Fil:
-3 jaja
-200 gr šećera
-100 gr čokolade
-250 gr margarina/maslaca
Priprema:
Umutite 7 belanaca u sneg pa dodajte 7 kašika šećera, 7 žumanaca , a ostale sastojke orahe, kakao, mleveni keks, kašiku ulja i istopljenu ili izrendanu čokoladu umešajte lagano špatulom.
Pleh obložite pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni toliko dugo dok se ne ubode čačkalica i izađe suva.
Skinite papir i ostavite koru da se ohladi.
Ohlađenu podelite na 2 do 3 dela koncem ili nekim dugim tankim nožem u zavisnosti od veličine kalupa. (Ja sam pekla u kalupu 24 cm i podelila na 2 dela)
Umućena jaja mikserom sa 200 gr šećera skuvajte na pari dok se ne zgusnu ili u šerpi sa debljim dnom na laganoj vatri (ja sam kuvala na pari ali u šerpi na laganoj vatri se dosta pre skuvaju
Probala sam i jedno i drugo) .
Dodajte margarin ( 125 gr margarina i 125 gr maslaca što vrlo često koristim ili samo maslac) i 100 gr čokolade za mešanje.
Masa bude malo ređa zbog rastopljenog margarina ali prilikom hlađenja fino se zgusne.
2. varijanta je - umutite margarin mikserom pa dodajte ohlađeni fil, kašiku po kašiku, onda bude malo baršunastiji. ( Ja sam pravila 1. varijantu)
Tortu isfilovati filom , preliti glazurom ili ukrasiti šlagom.
Ja sam ukrasila preostalom čokoladom , istopila sam 60 gr sa 1 kašikom margarina i išarala špricom.
Ostavite u frižider da se stegne i ukusi prožmu pa uživajte.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar