loading...

Lisnate kiflice





Sastojci:

Za tijesto:

-1,5 dl mlijeka
-1 kom jogurt (180 ml)
-20 g kvasca
-1 kašika šećera
-maalo soli
-1 kom jaje
-3 kašike ulja
-oko 650 g brašna


Za premazati tijesto:

-200 g maslaca ili margarina

Za filovati:

-po želji slatki ili slani nadjev

Za premazati kiflice:

-1 kom žumance




Priprema:

    Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
    Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
    Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.
    Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
    Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
    Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
    Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
    Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
    Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
    Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
    Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Related Posts:

Nema komentara:

Objavi komentar